HTML

Bemutatkozás

jakabfy.jpg

Zöld közszereplő, korábbi önkormányzati képviselő Józsefvárosban (2010-2019, LMP), Józsefváros és Ferencváros külső részének országgyűlési képviselőjelöltje (2014 és 2018). Szakpolitikai területek: gazdaság, közlekedés, energiapolitika.

Azért küzdök, hogy közös erőforrásainkat közös fenntartható jövőnk megalapozására fordítsuk, ne magánzsebekbe tömjük, és ezzel további százezreknek adunk munkát, és megélhetést.

Friss topikok

Címkék

Mi is lesz a népszavazás után?

2016.10.01. 17:02 jt

Éppen öt esztendővel ezelőtt helyi népszavazás volt Józsefvárosban. Elég sok a párhuzam a mostani szavazással, de azért van néhány különbség is. Az akkori téma hasonlóan a mostanihoz egy uszításon alapult. Akkor a hajléktalanok ellen, most a migráncsok ellen hergelnek. Apró különbség, hogy a józsefvárosiak jó része tényleg látott hajléktalant, míg az ország 95%-a sosem látott migráncsot. Viszont a hajléktalanok ellátása, a a hajléktalanság felszámolása amúgy állami feladat, a migráncsok ellátására ehhez képes elég kevéssé köteles az állam, ahogy ezt egyébként tavaly a Keletinél láthattuk is, a kisujjukat sem mozdították meg, mármint azon kívül, hogy a vonatokra azért nem engedték fel őket, mintha csak azt akarnák, hogy Magyarországon maradjanak, és a menekülttábor a város közepén, szintén Józsefvárosban legyen. 

Érdekes, hogy akkor a helyi Fidesz kvótát akart: Józsefváros kiveszi a maga részét a hajléktalanok ellátásából, de a többi kerület is tegye ugyanezt. Ehhez képest most a Fidesz kvótaellenesnek adja ki magát, miközben amúgy 100%-os kvótát akar Törökországra, Libanonra meg a közbeeső nem háborús országokra erőltetni. Levonhatjuk hát a következtetést, hogy szerintük a kvóta pontosan akkor jó, ha rajtunk segít. Értékelv nulla, csak az érdek számít, de hát így megy ez arrafelé.

Mindkét szavazásnál durva állami pénzekkel tolták a kampányt, tele féligazsággal én nettó hazugsággal ("Ha nem szorítjuk ki a hajléktalanokat, akkor ők szorítják ki a józsefvárosiakat"). Akkor is előre borítékolható (volt), hogy a pártállami álláspont nagy többségben lesz. Az érvényességnek viszont most nagyobb az esélye.

Mi is történt az akkori népszavazás után?

A várható komoly, 85~95%-os (több kérdés volt) többséggel győzött a pártállami álláspont, az érvényességtől (50% részvétel) azonban messze elmaradt a szavazás. Ennek ellenére mégis megvalósították, amit régóta terveztek: Kocsis Máté, és közrendvédelmi tanácsadója, az ex-SZDSZ-es Szabó Gábor (aki volt Máté tanácsadóként próbálja beadni, hogy mekkora ellenzéki, és egy ideje Tuareg néven hülyíti a népet, már írtam róla itt és itt). A szavazás utáni héten be is indultak a hatóságok. A kerületből az amúgy semmi büntethetőt nem tevő hajléktalanokat begyűjtötték a Déri Miksa és Vig utca kereszteződésében levő gyűjtőpontra, majd szabálysértési határozatokat kaptak, például olyan okokból, hogy a nevezett "egy kövön üldögélt". Erős képsorok is készültek, amikor járókeretes vagy kerekesszékes hajléktalanokat gyűjtenek össze, rég letűnt történelmi korokat idézve, mint például ennek a videónak az elején:

Nos, ha visszatérünk a mostani szavazásunkhoz, migráncs híján erős videókkal talán már nem tudnak előjönni Habonyék. Reméljük, ennek a fázisnak tavaly ősszel már vége lett, most várhatóan nem a szavazás miatt lesz bekeményítés, hanem a bekeményítést erősíthati meg a szavazás. Talán a cél valóban az európai porondon történő erősítés.

Jogi változások biztosan várhatók. Akkor sem mondták meg előre, mi fog következni, most meg még a fideszes parlamenti képviselőknek sincs fogalma róla. Akkor némely dolgot elengedtek, Kocsis Máté például nem számolt be hivatalosan, hogy népszavazáson kért és kapott, Tarlóssal való tárgyalásra felhatalmazásának mi is lett az eredménye, de a jogalkotás napokkal a szavazás után megtörtént - az érvénytelenség ellenére. Nálunk abból indultak ki, hogy az érvénytelenség ellenére is összejött annyi szavazat, amennyivel polgármester lehet valaki a kerületben. Kár, hogy ennek semmi relevanciája nincs, mert a polgármester-választáson sok jelölt közül választunk, a népszavazáson meg két lehetőség van csak.

Ha ebből indulunk ki, akkor a nemek borítékolható többsége esetén a mai napig titokban tartott jogszabály várhatóan már jövő héten meg is fog születni, a parlamenti képviselő fideszesek már jól hozzászokhattak ehhez, hogy az utolsó utáni pillanatban beadott javaslatról, az olvasás reális esélye nélkül kell igennel szavazniuk. Az meg hogy mivel fogják indokolni, teljesen századrangú. Valamit mindenképpen lehet találni: ha több lesz a szavazat, mint amit a Fidesz kapott 2014-ben, akkor azt, ha nem, akkor végső esetben csak annyi marad, hogy a nem több lett az igennél.

Sajnos az ellenzék megint rossz taktikát választott. Bojkott helyett azt kellett volna demonstrálni, hogy elég sok aktív kormányellenes szavazó van, aki érvénytelen szavazatot ad le*, ez az egy lett volna az, ami megijeszthette volna, vagy legalább szemöldökráncolásra késztethette volna Orbánt.

Jelen állapot szerint azt tartanám sikernek, ha az érvénytelenek száma a szavazóként megjelentek több, mint öt százalékára rúgna. Ez már azt jelenti, hogy egy hasonlóan gondolkodó párt a parlamentbe jutna. Ezen felül minden érvénytelen szavazat ajándék*.

ervenytelen-szavazolap-web.jpg

* az érvénytelen szavazásra buzdítás a hivatalos LMP állásponttal szemben álló párton belüli kisebbségi vélemény

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jakabfytamas.blog.hu/api/trackback/id/tr3811758157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Visceroid 2016.10.02. 17:18:43

"Mi is lesz a népszavazás után?"

Az ami előtte volt.

2016.10.02. 17:29:31

Ami engem igazan erdekelne, hogy milyen alapon szavaztak egy magyarorszagi nepszavazason a Magyarorszagon lakohellyel nem rendelkezok? Persze megint levelben. A kulfoldon elo otszazezer magyar ki van zarva a szavazasbol, es igazsag szerint ebben az esetben kivetelesen azt mondom, hogy nem is baj, hiszen nem otthon elnek. Fura is lenne, ha migrans ugyben velemenyt nyilvanitananak, hiszen maguk is gazdasagi migransok egy masik orszagban, ugyan milyen alapon itelkeznek egy masik ember felett, aki szinten jobb eletet akar maganak es csaladjanak. Na de mi a csudaert szavaznak levelben a magyarorszagi lakohellyel nem rendelkezok? Egy irszaggyulesi valasztason meg megertem, fontos nekik, hogy az eppen hatalomba erkezo kormany mihez kezd a hataron tuli magyarok oktatasaval, a kulturalis intezmenyek fenntartasaval stb. Na de az Orszaggyules felhatalmazasa nelkul betelepitendo migranshad hol erinti oket? Kozuk hozza? Uzenjek Bukarestnek, Belgradnak, Pozsonynak es az osszes tobbinek, hogy hova tegyek a migransaikat, de miert uzenik meg levelben Budapestnek?

lako84 2016.10.02. 17:33:21

Az utolsó két bekezdés abszolút korrekt, ritka az ilyen elfogulatlan, egyenes beszéd - gratulálok.

Bravehearth 2016.10.02. 18:06:10

A lehetőség adott volt. Elmondhatta mindenki a véleményét a világos kérdéssel kapcsolatban: igen avagy nem. Hogy ki él e lehetőséggel és ki nem, mindenkinek a saját döntése! Remélhetőleg lesz egy 40-45%, aki él e jogával, a többiek nem. Így jogi értelemben véve a népszavazás érvénytelen lesz, amire a csótánytól a vérostoba szabótimikéig és a széllibbant 'civilekig' mindenki hetekig fog maszturbálni. És a poszter kérdésére válaszként elmondható, hogy hétfőn, október 3-án a leadott ÉRVÉNYES szavazatok alapján a kormányzat és a parlament jogszabályt alkothat. Vagy ilyet, vagy olyat...
Az viszont biztos, hogy poszterhez hasonlóan az ún. 'ellenzék' (megalol...) döntő része számára az is kiváltság, hogy külső szemlélőként nézzék végig a jövő fejleményeit, hiszen úgy sz*rták le ennek a demokratikus intézménynek a lényegét, hogy kiálltak volna akár az 'IGEN', akár a 'NEM' mellett! Sosem gondoltam volna, hogy leírok ilyen gondolatot, de kedves Jakabfy úr, ön és közröhejes és nevetséges, ostoba politikai pártocskája még az mlp és a fodorgábor szintjét is csak nagyon messziről, alulnézetből szemlélhetik! Remélhetőleg ez majd '18 után is így lesz!
Felteszem, akkor az Allex városában betiltott népszavazást is, mint a demokrácia fényes győzelmét értékeli...! Szánalmas!
Kamp.

Graves 2016.10.02. 19:45:12

Teljesen mindegy, milyen nap van, holnap is ugyanez fog menni.
A teljesen és végérvényesen elqrt erkölcsű egyszeri fidesz-droid számára végérvényesen beégett, hogy megerőszakolja egy városnyi migráncs, aki utána elveszi a segélyét, kiírtja az alföldet, vérrel fogja leönteni allah kiáltással, és a legjobb, hogy szégyenérzete sincs, amikor ezeket elhiszi és fennen hangoztatja mint veszélyeket. Ez egy ilyen ország. Nem adok tíz évet és olyan moszkovita bábállam lesz ez a medence, hogy öröm lesz nézni. Kíváncsi vagyok, akkor hol fog tartani a kivándorlás-számláló.
De amíg viktor van hatalmon, addig akár a kgb gyakorlóterepe is lehet Mo, az ostoba fideszdroidot az sem érdekli majd, csak a fejébe palántázott képzelt ellenség le legyen győzve.
Pusztulni fog ez az ország és tapsolni fog hozzá az állatja.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.10.02. 21:51:28

@Bravehearth: "hetekig fog maszturbálni"

orbán másfél éve maszturbál a gyűlöltkampányán. Azt remélte, ennyi hokizás után már csak el tudja vinni a szavazók felét egy népszavazásra. Nem jött össze. Sőt, most már papírja van róla, hogy az ország népe érvényes referendumon nem utasította el a betelepítési kvótát.

Bravehearth 2016.10.02. 22:11:00

@a gyűlölködők bekaphattyák, érvénytelenül szavazok: Közben azon gondolkozz el, kell-e ide egyetlen menekült patkány is, vagy jobb, ha nem ácsingózunk Malmő, Köln, Allex, Calais vagy akár Párizs sorsa után!
Még pénteken csatoltam itt neked néhány linket (szigorúan indexről), ami választ adhat arra, miért ostobaság Bartókot idézni ebben a helyzetben és miért lehet az jobb nekünk, ha EGYETLEN 'menekültnek' hazudott migránst sem engedünk be ide! Se legálisan, se illegálisan! De poszter kitiltott, már nem tudok itt írni.
Jogilag érvényelen lett, szopóág. Aki elment (44%), azok döntő része nem kér az unió elmebeteg hülyeségéből!
Hogy a viktorék mire és hogyan hokiznak, addig nem érdekel, amíg megoldják, hogy egy buckalakó nyomorult se tudjon ide bejönni és a szaguk se juthasson át magyar föld fölé! Minden más gond csak ezután következik. De hogy ezek a közröhejes 1%-os gittegyletek ekkora pofával tolják a hungarofób mantráikat, a minimum, hogy a politikai szemétdombra kívánjam őket mindörökre! Poszterrel együtt!

Bravehearth 2016.10.02. 22:12:33

@a gyűlölködők bekaphattyák, érvénytelenül szavazok: Mellesleg a franciák milyen frappánsan megoldották a dolgot, igaz? Még csak kopaszok sem kellettek! A prefektus azt mondta, hogy lószart nektek, nem szavazást! És ennyi! Ez aztán a qrvára demokratikus megoldás! Hajrá eu? Hát nem...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.10.02. 22:53:24

@Bravehearth: "kell-e ide egyetlen menekült patkány is"

:)) Úgy látom, neked se jött át, hogy miről szól a népszavazás. Elképesztő!

Jó, akkor ne a népszavazásról beszéljünk, hanem a menekültekről. Aki szerint egy, az otthonából és honából kibombázott szerencsétlen füldönfutó, pusztán amiatt, mert menekülnie kell, a patkány jelzőt érdemli, AZ A PATKÁNY.

TE VAGY A PATKÁNY, kedves barátom.

Nem kívánom neked, hogy ugyanilyen gyűlölködésben legyen részed, mikor családod még életben lévő tagjaival menekülsz a támadó orosz csapatok elől, és bebocsátásért esedezel Ausztriában.

Bravehearth 2016.10.03. 17:03:43

@a gyűlölködők bekaphattyák, érvénytelen a szavazás: "Úgy látom, neked se jött át, hogy miről szól a népszavazás."

Mi kellett volna 'átjöjjön'? Egyértelmű, magyar nyelven írott eldöntendő kérdés volt, amire igennel vagy nemmel kellett válaszolni. Az, hogy te és a poszterhez hasonló ostobák mit láttak még bele, az egy dolog... Az rólatok szól!

"Jó, akkor ne a népszavazásról beszéljünk, hanem a menekültekről."

A migránsokra gondolsz, ugye? Rendben, beszéljünk róluk (nem, mintha ezren és ezerszer ne magyarázták volna el neked, hogy ezek miért nem menekülők, de legyen...)!

"Aki szerint egy, az otthonából és honából kibombázott szerencsétlen füldönfutó, pusztán amiatt, mert menekülnie kell, a patkány jelzőt érdemli, AZ A PATKÁNY."

Szerbiában, Görögországban, Jordániában a kutya nem üldözi őket. Az is le lett már neked is vezetve többször is, hogy ezek itt már nem menekültek, aki hetekig békében sátrazgathat egy határzár előtt bármilyen veszély nélkül, az nem menekült! Továbbá, ha a saját elmondásuk szerint sem akarnak itt maradni, hanem mennének tovább merkelisztánba, akkor szintén nem menekültek, egyszerűen csak bevándorlók, migránsok. Ha nem ide jönnek, beengedni sem kell őket! De nem emiatt patkányok, hanem a viselkedésük, kommunikációjuk miatt azok. Mert úgy viselkednek, mint valami őrült horda, aki azt hiszi, hogy bármit megtehet! Hát nem!

"TE VAGY A PATKÁNY, kedves barátom."

Barátod neked a rántott qrvaanyád, kis takonytúró! Ezt is ezren elmondták már neked, egyszer majd megérted! Vagy nem...!
És még valami: az anyádról elnevezett lény (t.i.: hobbiból éjjel-nappal orált nyomó lény) neve helyesen még mindig: faszszopó és kettőzött mássalhangzóval írandó és nem hosszú mássalhangzóval! Csak, hogy legközelebb ne tűnj ennyire hülyének!

"Nem kívánom neked, hogy ugyanilyen gyűlölködésben legyen részed, mikor családod még életben lévő tagjaival menekülsz a támadó orosz csapatok elől, és bebocsátásért esedezel Ausztriában."

Paranid-e vagy még mindig, kisautó??? Sikerült-e már utánanézni annak a sok 'ősi' ukrán területnek, ami miatt a 'zunijó' ilyen közröhelyesen ajvékol? Vagy még mindig elcsodálkozol a Krím és Oroszország kapcsolatán? Kis segítség, ne tűnj még mindig ennyire hülyének: Szu - Hruscsov - 1954! Gugli jóbarátod!
Nem kell megköszönnöd! ;-)
Kamp.
Kamp.
süti beállítások módosítása