HTML

Bemutatkozás

jakabfy.jpg

Zöld közszereplő, korábbi önkormányzati képviselő Józsefvárosban (2010-2019, LMP), Józsefváros és Ferencváros külső részének országgyűlési képviselőjelöltje (2014 és 2018). Szakpolitikai területek: gazdaság, közlekedés, energiapolitika.

Azért küzdök, hogy közös erőforrásainkat közös fenntartható jövőnk megalapozására fordítsuk, ne magánzsebekbe tömjük, és ezzel további százezreknek adunk munkát, és megélhetést.

Friss topikok

Címkék

Uruguay-i banánhéj 1.

2016.10.26. 01:03 jt

Két hete a Direkt36 riportjában lebukott Józsefváros kedvenc építőipari beszállító cége, hogy egy behazudott uruguay-i referenciával nyert el egy milliárdos közbeszerzést az Auróra utcai rendelőintézet felújítására. Egy hete az átlátszó.hu írt arról, hogy Welsz Tamásig érnek az uruguay-i szálak. Kapaszkodjanak meg, a sztori még annál is lényegesen durvább, mint ahogy azt eddig leírták, megér egy cikksorozatot itt is. Az első részben arról lesz szó, hogy köthető a sztori a korrupciós hálózatok krémjéhez, a közbeszerzési tanácsadó cégekhez és ezen keresztül a Fideszhez.

Józsefváros valahogy sosem érezte magát elég gazdagnak és erősnek, hogy a közbeszerzéseit maga bonyolítsa. Ahelyett, hogy felvettünk volna pár szakértőt, ezt a munkát mindig kiszerveztük, sokkal több pénzt csengetve külsős cégeknek. Sokáig a Provital nevű cég volt az önkormányzat közbeszerzési tanácsadója, amely a Fidesz kormány közbeszerzési fejeséhez, Homolya Róberthez köthető, aki először az uniós pénzeket osztó nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnökhelyettese lett, majd helyettes államtitkár. Miközben a rendszert és a szabályozást felügyelte a kormány körül, a cége ezen a piacon húzott hasznot, amely miatt OLAF vizsgálat is indult. Ez persze nem vette el a kedvét a kormánynak, hogy tovább alkalmazza, most néhány ezer milliárd (!) közlekedésfejlesztésre szánt uniós pénzek elköltéséért felelős kormánybiztos.

Amikor sok év után kellemetlenné vált ez a kapcsolat, és kitette a céget a kerület, akkor jött helyette az ÉSZ-KER kft. Ennek a cégnek a tulajdonosa Kárpáti Péter György, akinek közös cége van Tiborcz Istvánnal, és egy ugyanilyen (talán nem túl gyakori) nevű ember szerepelt a csúf körülmények között csődbe ment Postabank VIP listáján.

És ami a legszebb, hiába van ezeknek a fullfideszes cégeknek átalány szerződése a közbeszerzéseinkre, az uniós közbeszerzésekre további pénzek csilingelnek kifelé a kasszából ugyanezen vagy más cégek felé. Miért? Hát mert az unió ezt külön finanszírozza!

Az Auróra utcai rendelőintézet felújításáról szóló uruguay-i kamu referenciával súlyosbított milliárdos eljárásban összesen (áfával együtt) 9 és fél milliós megbízási díjat markolt fel az EuProcure kft, mint a projektre szerződtetett közbeszerzési tanácsadó. A céget Kocsis Máté polgármester választotta ki. Ha egy kicsit a cég mögé nézünk, azt látjuk, hogy főleg Heves, Nógrád és Borsod megyében nyertek megbízásokat, és a cég tulajdonosa dr Turcsányi Dániel 2014 óta Eger város alpolgármesterének választotta meg a fideszes többség. Róla azt is lehet tudni, hogy korábban is ő "intézte" az egri közbeszerzéseket, de formálisan csak 14-ben kapott politikai szerepet. Cégéről kiderült továbbá, hogy ügyesen használja az uniós forrásokat, a telephelyként szolgáló egri irodájának egy részét is az EU vásárolta nekik, mint mikrovállalkozás fejlesztési támogatás, amelyet az alapítás után egy év alatt sikerült lezongorázni. Gondoljunk bele, még az infrastrastruktúrát is teljesen alájuk tették, ezek után némileg érdekes, hogy a cég 1, azaz egy főt foglalkoztatott 2015 végén. Vajon minek ehhez két iroda, és milyen hasznosulása van az EU-s pénznek, ha iroda bővítéshez még foglalkoztatás bővítés sem feltétel?

A következő részekben arról lesz szó, milyen munkát végeztek az eljárás folyamán, hány unikális furcsaság történt ebben a milliárdos közbeszerzésben, amilyent se előtte, se utána nem láttunk a praxisunkban.

(kép innen)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jakabfytamas.blog.hu/api/trackback/id/tr7811801577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása