HTML

Bemutatkozás

jakabfy.jpg

Zöld közszereplő, korábbi önkormányzati képviselő Józsefvárosban (2010-2019, LMP), Józsefváros és Ferencváros külső részének országgyűlési képviselőjelöltje (2014 és 2018). Szakpolitikai területek: gazdaság, közlekedés, energiapolitika.

Azért küzdök, hogy közös erőforrásainkat közös fenntartható jövőnk megalapozására fordítsuk, ne magánzsebekbe tömjük, és ezzel további százezreknek adunk munkát, és megélhetést.

Friss topikok

Címkék

Kisegyházak iskolát zsákmányolnának

2017.04.19. 17:55 jt

Az utóbbi hetekben Józsefváros két iskoláját is vitte volna két kisegyház. Na nem ám a legrosszabb sorsú iskoláinkat, hanem rögtön kettőt a lista elejéről.

deakdiak-webre.jpg

A Deák-Diák iskola a görögkatolikus egyház visszalépése miatt marad a KLIK-nél


Akkor még úgy gondoltam, nekem ciki, hogy a google-be meg a wikipediába írogatok olyasmi kifejezéseket, hogy "Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Orthodox Exarchátusa". Aztán persze rájöttem, hogy nem, ezt a társaságot az ország 99%-a pontosan ugyanúgy nem ismeri, mint én. Pedig jó lesz megbarátkozni velük, mert a friss hírek szerint állami ingatlant is fognak kapni a kerületi Múzeum utcában, exkluzív környéken. Híveik számáról nem szólnak a hírek, de megpróbáltam megnézni a népszámlálási adatokban, és kiderült, hogy a görög ortodox egyháznak 1.701 híve van az egész országban, de az is lehet, hogy a "többi ortodox" kategória releváns, akkor maximum 2.365-en vannak. Ebből maximum 200 lehet az iskolás korú gyerekek száma, amely ha mind egy helyen élne, akkor is egy kis iskola kellene nekik, érthetetlen, hogy miért gondolja megfelelőnek a miniszter, hogy akár öt iskolát is fenntartsanak!

Az viszont sokkal inkább baj, hogy mikroegyházak miniszteri ígérettel a tarsolyukban úgy jelentkezhetnek be iskolákért, hogy három hozzájuk tartozó tanulót sem tudnak felvonultatni. Úgy akarnak átvenni intézményeket, több száz, már évek óta ott tanuló diákot, tanári kart, hogy nekik túl sok szavuk nincs, cserébe viszont az egyháznak fogalma sincs (vagy legalább is elmondani nem akarják), hogyan módosítanák a hétköznapi tanmenetet.

Előre várom a kommenteket, amelyben egyházellenességgel vádolnak. Rossz hírem van, ez nem igaz, a vasárnapi időközi önkormányzati választáson Románné Bolba Mártát, egy függetlenként induló evangélikus lelkészt támogatunk.

Aki ilyen törvényeket hoz, amelyek ilyet megengednek, az a nemzet ellensége. Ahelyett, hogy normális finanszírozást biztosítanának a világnézetileg semleges oktatásnak is, bizományba adnák a tanítást is. (És sikerült? - naná, hogy nem!) Akkor inkább maradjon a csődtömeg és botrányos KLIK, nekik legalább elvileg világi oktatást kell biztosítaniuk, még akkor is, ha botrányosan hibás és egyoldalú tankönyvekből is kell tenniük.

A Deák-Diák iskola esetében visszalépett az egyház, viszont a Vajda iskola diákjainak meg szüleiknek további kitartást kívánok, ott úgy tűnik, hogy az egyház szavazásra bocsátja a kérdést, mindenesetre az önkormányzat az elutasító határozatát húsvét előtt meghozta. Ami sok, az sok.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jakabfytamas.blog.hu/api/trackback/id/tr1212437597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása