HTML

Bemutatkozás

jakabfy_02.jpg

Jakabfy Tamás vagyok, az LMP polgármesterjelöltje Józsefvárosban, 2010. óta kerületi önkormányzati képviselő.

Az LMP jelöltjeként azért küzdök, hogy egy tisztességes országgá váljunk, ahol nincsenek pártokhoz kötődő botrányok, mert a pártok nem lopják a közpénzt, nincs kiváltságos osztály, és nem csalják el az adót. Ahol az erőforrásainkat közös fenntartható jövőnk megalapozására fordítjuk, nem magánzsebekbe tömjük, és ezzel további százezreknek adunk munkát, és megélhetést.

lmp_logo.jpg

Friss topikok

Címkék

Barikádot a főtérre!

2016.08.22. 17:29 jt

Bár a napi politikai híreket olvasva néha tényleg nekem sincs jobb ötletem, mint hogy utcai harcokkal kell elzavarni a politikai elitet, de most ez a cikk másról szól. Ők akarnak barikádot állítani...

A mai bizottsági ülésre bejött egy előterjesztés, hogy Józsefváros nemrégiben agyontérkövezett főterére 56-os barikádot szeretnének állítani. Ilyet, mint ez:

(kép innen)

Rendjén is való volna, hogy megemlékezzünk 56-ról, de lássuk, hogy a Fidesz ezt hogy gondolja:

A közterület foglalási engedélyt kérte és kapta a Gerilla PresS kft. Ez a köztudottan Fidesz közeli cég, amely a pestisrácok pont hu portált adja ki. Szerepel a Fidesz frakció fizetési listáján, az állami hirdetési kampányok (pl menekültkampányLiget projekt, migráncskampány) kedvezményezettei között, szponzorált cikkekkel tartja jó az állam, de már Gipsz Jakab botrányba is keveredett. Árbevételét nyilván ezek a sokszor tízmilliós tételek fújták fel 2011 és 2015 között 9 millióról 125 millióra.

Na ez a cég kérte a hozzájárulást a Horváth Mihály tér elfoglalására, amelyet a fideszesektől meg is kapott. Annak ellenére is, hogy a következő dolgokra is felhívtam a figyelmet:

  • a cég tevékenységei között nem szerepel olyan, amely alapján ilyen rendezvényt megszervezhetne,
  • a cég végrehajtás alatt áll,
  • alkalmazottai száma 4 fő (azóta más adatot is találtam, amely szerint 8 fő),

Azóta kiderült az is, hogy Huth Gergely 2019 január 14-ig cégjogi eltiltás alatt áll.

A Hivatalunk álláspontja szerint a közterület foglalásához ilyesmi dolgokat nekünk vizsgálnunk nem kell. Szerintem meg ezek alapján a cég nem jogosult és nem is képes egy ekkora rendezvényt lebonyolítani. Nyilván újra kap majd egy 50-100 milliós csekket valamelyik minisztériumtól, megcsináltat mindent alvállalkozókkal, a fölösleget meg zsebre vágja. Undorító, hogy ezt csinálják az 56-unkkal!

Valóban, forradalom kéne már...

5 komment

Sötét leplek alatt több tíz fát kiirtottak az Orczy parkban

2016.06.20. 14:16 jt

A magyar focimeccs idejére összehívott, de így is nagyjából száz fő fakivágások elleni tiltakozót megmozgató (három év óta első) lakossági fórum ellenére a fakivágások tovább folytatódtak. Az építési terület kapuit becipzározták, behegesztették, sűrű fekete leplekkel burkolták a kerítéseket, majd sajnos ezek fedezetében újra beindult a fairtó gépezet.

A kalandpark mögötti területen, a történelmi park tőszomszédságában motorfűrész helyett nehéz munkagépekkel gyökerestől való irtást végeztek, valószínűleg ezzel tévesztve meg a motorfűrész hangjára fülelő figyelőinket.

A Kresz park előtti területen is gyors és tökéletes munkát végeztek. Ahol mindig is park volt, most földmunkagépek csinálnak helyet egy épületnek. Ezen az egy helyen tényleg épületnek voltak útban a fák, de az épület tervezője finoman szólva nem a fákat nézte, amikor papírra vetette a terveket. A fáknak még törmeléke sem maradt a területen:

vagva-6.jpg

vagva-7.jpg

Sajnos ez a történés kritika a Ligetvédők - Orczy park felé is. Túl sokan utaztunk el hosszú hétvégére, túl kevesen figyeltük környezetünk hosszú távú érdekében a parkot. Bár sok ember emelte fel a hangját a lakossági fórumon, amikor védeni kellett volna, kevesen voltunk. De továbbra is elszántak vagyunk abban, hogy a még álló, de kivágásra ítélt fákat megmentsük, viszont úgy látszik, ehhez még többen kell lennünk.

A következő helyeken lehet csatlakozni hozzánk:

Facebook oldal kedvelés
Riadólánc csoport a facebookon
Aktivista jelentkezés

 

30 komment

Ne dőlj be! Az Egyetem érvelése nem fedi a valóságot

2016.06.09. 23:32 jt

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem a hétfői incidens után sajtóközleményt adott ki. Az ombudsmanhelyettessel való konfliktusát erről lefejtve elemezzük, mennyire tényszerű a közlemény. Először megnézzük, mi van benne, aztán azt, hogy mi hiányzik.

Ami benne van:

Az NKE mindig messzemenőkig szem előtt tartotta és tartja a természeti értékek megóvását, tiszteletben tartja a történeti park adottságait és igyekszik a jogerős engedélyek birtokában végzett beruházási tevékenységét az értékek védelmével összhangba hozni.

Ennek ékes bizonyítéka a 2013 óta a Ludovika téren és az Üllői út mentén már eddig kivágott 130-nál is több fa. Ez egy focipálya méretű erdő.

Tegnap közműfektetés miatt, érvényes hatósági engedély birtokában mindössze négy fát vágott ki a beruházó a parknak egy olyan részén, ami eddig rendkívül elhanyagolt állapotban volt.

Aha, persze. Pontosan azért vágtak ki éppen négy fát, mert a többit megakadályoztuk. A helyszínen levő munkások elmondásából egyértelmű volt, hogy az egész fasor kivágására kaptak megbízást.

Éppen a Ludovika Campus beruházás eredményeként fog ez a terület is majd megújulni, a közpark részévé válni, ahol az egyetemi és a budapesti polgárok kikapcsolódhatnak. Ezzel a beruházással teremti meg az NKE annak a lehetőségét, hogy olyan természeti környezet jöjjön létre a park megújításával, amely méltó a józsefvárosi polgárokhoz.

Ezen a területen jelenleg kb hét futballpályányi famentes szabad terület áll rendelkezésre, ahol minden további nélkül fel lehet húzni épületeket. Az egyetem a szabad területeket körülvevő fasorokat kezdte el kivágni. Nem szeretnénk, ha fa nélkül válnának a közpark részévé új területek, sokkal jobb volna, ha fákkal együtt történne ez. Már csak amiatt is, hogy ez közPARK.

Civil kezdeményezésre és természetvédelmi szakemberek bevonásával az egyetem felülvizsgálta a fakivágási terveket, és a többségében növény-egészségügyi, illetve balesetvédelmi okok miatt jogerős engedélyben kivágásra ítélt 145 fa közül több mint 30-at megpróbál mégis megtartani a beruházás területén. Az új épületek elhelyezése során a történeti kerten kívül, de az Orczy- park területén belül sajnos elkerülhetetlen a fák kivágása, de az emiatt keletkező fapótlási kötelezettségének az egyetem eddig is és ezután is maradéktalanul eleget tesz.

Nem szeretnénk, hogy óriás lombkoronájú ötven éves fákat pár facsemetével pótoljanak. Az épületek elhelyezése pedig a fasorok bolygatása nélkül is lehetséges. Sokkal közelebb kerülnénk az ideális állapothoz, ha az arány megfordulna, és legfeljebb 30 fa kivágására kerülne sor.

Jelenleg is fa-és növénytelepítés zajlik az egyetem előtti Ludovika téren és a Nagyvárad térnél is. A campus beruházás tíz hektárnyi eddig elzárt  területet integrál a parkba, amelynek egy hektárral fog nőni a zöld felülete.

Itt a megfogalmazásra kell figyelni. Gondosan próbálják zöldre festeni a fakivágásokat:

nedoljbe.jpg

 

Ami a közleményből hiányzik:

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem a projekt elmúlt kb 3 éve alatt soha semennyit nem konzultált a környékbeliekkel a beruházásról. Az első lakossági fórum kedden 17 órakor lesz, a Ligetvédők - Orczy park nyomására. Helyszín: NKE kollégium, Orczy út 1 (Nagyvárad tér), multimédiás terem.

Szólj hozzá!

Orczy park - a mi napunk volt

2016.06.07. 15:50 jt

Tegnap elkezdték a fák kivágását az Orczy parkban. A területet védő, és a fakivágások fölöslegességét hangoztató civilek és politikusok a helyszínre siettek, és nagyjából 4 fa kivágása után megállítottuk a Nemzeti Közszolgálati Egyetem építkezésén elkezdett akciót.

Riadó, riadó! Elkezdték a fák kivágását az Orczy parkban, a Diószegi u 48. házzal szemben.

Posted by Ligetvédők - Orczy park on Monday, June 6, 2016

Áprilisban, amikor 145 db, azaz egy focipályányi fa kivágására megkapta az egyetem az engedélyt, a pár nap alatt megalakuló Ligetvédők - Orczy park társaság tagjai kimondták, hogy ahol több hektáros üres placcok állnak rendelkezésre, ott nem fogadjuk el az azokat körülvevő fasorok kivágását, mert az épületek, utak, közművek komolyabb mértékű favágás nélkül is elhelyezhetők.

Az egyetem a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásról immár három éve egyáltalán nem konzultált a környékbeli lakosokkal, akik csak azt láthatták, hogy fákat vágnak, és toronydaruk, falak nőnek a házukkal szemben.

Mai nyilatkozatom a Kettős Mércének az Orczy parkból

Posted by Jakabfy Tamás on Monday, June 6, 2016

Nem akarunk fölösleges fakivágásokat egy olyan sűrűn lakott környéken, ahol egy helyen tíz fa elhelyezése is gyakorlatilag lehetetlen! Nem akarjuk, hogy a sok, nyáron ötven fokra felforrósodó beton nyerjen teret a levegőt természetesen hűsítő fákkal szemben, és nem akarjuk, hogy az óriási lombkoronával rendelkező több tíz éves fákat néhány csemetével pótolják! 

A Ligetvédők - Orczy park nevében áprilisban megígértem, hogy legális lehetőség híján a polgári engedetlenség eszközeivel is fel fogunk lépni a fakivágások ellen. Ígéretünket tegnap betartottuk.

Április-május folyamán különböző tárgyalásokon az egyetem főtitkára többször is, megígérte, hogy lakossági fórumot tartanak, és addig a fakivágásokat felfüggesztik. Ígérete elszállt, de tegnap rávettük, hogy a kamerák előtt is tegye meg azt. Azóta a helyszínen megerősítik a kerítéseket.

A ligetvédők - Városliget után a Ligetvédők - Orczy park is megmutatta, hogy a lakók nem tűrik el, hogy az állam megkérdezésük nélkül felhúzzon egy új városrészt az ablakuk alatt a természet károsításával.

Megpróbálták. Nem jött be.

4 komment

Telek eladás - csak okosba'

2016.05.19. 17:11 jt

Önkormányzatunk eladásra hirdette meg a Bérkocsis utca 32. sz. alatti 773m2-es telket 125 millió forint minimális vételáron. Az eladással nem értettem egyet, mert egyrészt nem szerepelt a februárban elfogadott költségvetésben, azaz alig több, mint két hónap alatt nagy változás történt, amelyre a fideszes vezérkar indokot nem tudott mondani, másrészt meg a Hunyady palota szintén necces eladásából idén kb 300 millió folyik be, ennyi vagyonfelélés egy évben untig elég volna.

A telek egyébként hányattatott sorsú. Előbb az ott található fasor jó részét tarra nyírták, majd az itt álló bódékat két évvel ezelőtt felgyújtották, egy ember a tűzben bennégett. Utána veszélyre hivatkozva a maradék fákat is kivághatták már, majd a területet kővel leszórva parkolóként hasznosították, a telket szépen lepucolva felkészítették a befektető érkezésére.

berkocsis-1.jpg
A testületi határozat kimondta, hogy a telket az egyik legnagyobb magyar ingatlanportálon is meg kell hirdetni. Ezt azonban hiába lapozgattam az elmúlt hetekben, nem találtam a telkünket. Ilyenkor az egyszeri ellenzéki képviselő hajlamos azt gondolni, hogy a "kijelölt" vevő biztosan tud a pályázatról, de egy kis verseny lehet, hogy legalább az árat felhajthatná. Mivel már csak jövő csütörtök reggelig lehet a pályázatokat beadni, úgy döntöttem, hogy csinálunk egy erős hajrát, és kiteszem a vonatkozó portálra a hirdetést magam. Aztán majd megtudakoljuk, ki a felelős azért, hogy a képviselő-testület határozatát nem hajtotta végre maradéktalanul.

 berkocsis-2.jpg

 Egy ezrest nekem megér, hátha tízmilliókat ígérnek majd rá. Folyt. köv.

Szólj hozzá!

Masszív tartozást hagyott a kerületre a nagykoalíciós kocsma

2016.05.06. 13:41 jt


A 2015-ös költségvetési zárszámadás melléklete egy lista, hogy mely követeléseket írták le veszteségként, mint behajthatatlant. Ebben a listában egy régi ismerős került elő, egy régebben a Szentkirályi utcai Vaskapu nevű "nagykoalíciós kocsmát" üzemeltető Alnair kft csaknem kétmilliós tartozásától intett búcsút a kerület. Ez az a cég, amelynek szálai az ex-SZDSZ-től az MSZP-n keresztül a Fideszig érnek, érintett benne volt parlamenti képviselő, a Fidesz kerületi elnöke, bukott pártok bukott politikusai, és jelenleg is regnáló, és a nemrég fővárosi közbeszerzési pénzek fő felügyelőjévé avanzsált, jelenleg is regnáló kerületi alpolgármester valószínűsíthető közeli ismerőse. A különlegesség, hogy itt nem kell lapozgatni a cégadatbázisban, egy cégen belül van mindenki (bár a rossz nyelvek szerint volt olyan, aki kellően óvatos volt, hogy ezt ne vállalja, és a történelem valóban őt igazolta).

Lévén, hogy a cég tulajdonosai közül többen a mai napig követik (sőt némelyek más-más szinten és pozícióban, de irányítják) önkormányzatunkat, vagy annak valamely intézményét, nyilvánosan felkértem a tulajdonosokat, hogy intézkedjenek a tőkepótlásról. Erre természetesen cégjogilag semmi kötelezettségük nincs, csak az önkormányzatunk veszteségeit elkerülendő javaslom, hogy ne rövidítsék meg az a kezet, amely enni ad nekik (legalább is egy részüknek).

Lássuk, kik érezzék érintettnek magukat a kérésben, a cég résztulajdonosai a nyilvános cégadatok szerint:

KALÁSZ PÉTER (an.: Xantus Judit) - ex jegyző fia
1136 Budapest, Tátra u

TAKÁCS GÁBOR - ex SZDSZ, jelenleg is a családsegítőnél dolgozik
1086 Budapest, Karácsony S u

TAKÁCS SÁNDOR
1205 Budapest, Vas Gereben u

Dr. SZABÓ GÁBOR JÓZSEF - ex SZDSZ, ex Kocsis Máté tanácsadó, ex Jófiúk, ex DK, ex parlament előtt sátrazó "civil"
1088 Budapest, Szentkirályi utca

Dr. JUHAROS RÓBERT - a Fidesz kerületi elnöke, ex parlamenti képviselő, régóta polgármesteri tanácsadó
1053 Budapest, Vámház körút

NEVENDŐS RENÁTA - a szakirodalom szerint Egry Attila alpolgármesterrel van kapcsolatban
7140 Bátaszék, Hunyadi utca - a valóságban valószínűleg 1082 Budapest, Corvin sétány

Remélem, kérésemet meghallgatják, és gondoskodnak a tőkepótlásról, megkönnyítve a felszámolónak az adósságok kifizetését (összesen négy közjegyzői és egy NAV eljárás van folyamatban), és megelőzve a város közpénzeinek elvesztését.

(kép innen)

4 komment

A Fidesz kiállt a favágás mellett

2016.04.21. 13:47 jt

Bár nem mondták ki egyértelműen, közvetlen kérdésemre sem, de kénytelenek vagyunk ezt a következtetést levonni abból, hogy nem szavazták meg a sürgősségi indítványom napirendre vételét sem, amelynek része volt az is, hogy felkérjük a polgármestert, hogy jól körülírt esetekben adjon be fellebbezést a fakivágási engedély ellen.

Az előterjesztés sorsa egyébként regényes: a Polgármesteri Hivatalnak csaknem egy hétbe telt, míg szóban megadta a választ azon egyszerűen eldönthető írásbeli kérdésemre, hogy ügyfél-e az önkormányzat az ügyben, vagy bejelentkezhet-e oda (előzmény: a kormányhivatal az önkormányzati képviselőket simán elhajtja, ha az engedélyt kérik, vagy az iratokba való betekintést). Ez nyilván egy fél óra alatt eldönthető kérdés, csak úgy tűnik, elég nagy volt a nyomás a hivatalon, hogy ne siessen a válasszal.

Azt azért felmérték, hogy az ügy fontos, így bár a határozati javaslatokkal nem voltak hajlandók foglalkozni, de szavazás nélküli vitát engedték (már amíg az egyik fideszes képviselő indítványára le nem zárták azt idő előtt). A vitában az egyetem nem ígérte meg az iratok nyilvánosságra hozatalát, de a képviselők számára a betekintést engedik. Ezzel én záros határidőn belül élni fogok, majd akkor lesz valami esély elkezdeni kompromisszumokat keresni. Persze továbbra sem az én ablakom néz a területre, így a teljesen megnyugtató megoldás az volna, ha ezt a lehetőséget a lakók felé is kinyitnák.

ligetvedok-logo.jpg

De addig is az Orczy park védői partnerségre léptek a Városliget védőivel. Felismerve azt, hogy a városi zöldfelületek megvédésére is érvényes, hogy egységben az erő, a társaság magára nézve elfogadta a Ligetvédők alkotmányát, és Ligetvédők - Orczy park néven folytatja a tevékenységét. A területet lakók, futók, kutyások, gyerekesek segítségével továbbra is figyelik, a fák kivágását továbbra is meg kívánják akadályozni.

Szólj hozzá!

Nyílt levél dr Patyi András Rektor Úrnak

2016.04.14. 23:47 jt

Tisztelt Rektor Úr!

Feltételezem, hogy hallott róla, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem legújabb beruházása során 145 fa kivágására kért és kapott engedélyt az Orczy parkban. Feltételezem, hogy hallott arról is, hogy helyiek százai tiltakoznak ez ellen.

Önök azt állították tegnapi közleményükben, hogy "nem romboljuk, hanem éppen építjük természeti környezetünket". Az a tiszteletteljes kérésünk, hogy építsék úgy közös természeti környezetünket, hogy közben nem hajtják végre a város évtizedes távlatban legnagyobb fakivágását!

Maradjanak a fák az Orczy parkban!

Posted by Jakabfy Tamás on Friday, April 15, 2016

 

A volt buszgarázs területének ismeretében ugyanis az a határozott meggyőződésünk, hogy amennyiben az épületek elhelyezésekor a park állapotának megtartására megfelelő gondossággal ügyelnek, a kijelölt 145 fa kis töredékének kivágása is elég lett volna. Nem felejtettük el továbbá, hogy Önök a parkban már eddig is legalább 131 fát vágtak ki, vagyis az önök által oktatott egyik szakma szlengjét használva, Önöknek már priuszuk is van.

Nagyban megnehezíti továbbá a környékbeliek véleményalkotását, hogy a fakivágási engedélyt hivatalosan nem látta senki, hiszen kiemelt beruházás lévén, még én, az érintett terület önkormányzati képviselője sem tudok ügyfélként bejelentkezni az eljárásba. Így az Önök nyilatkozatain felül azt sem tudjuk, mely fák kivágását tervezik, milyen okokból, és milyen vizsgálatokat végeztek el azokon. Azt viszont biztosan állítjuk, hogy ezen a területen az épületek elhelyezése esetén sem indokolt ilyen óriási famennyiség kivágása.

Bizonyára tud róla, hogy április 16-án, szombaton délután 4 órától többen az Orczy parkban, a tó partján fogunk piknikezni. Amennyiben a beruházás társadalmi elfogadottsága fontos az Önök számára is, úgy vélem, hogy mindenkinek megfelelő kezdő lépés volna az, ha eljönne a piknikre, és magával hozná (vagy előtte nyilvánosságra hozná) a fakivágási engedély egy példányát mellékleteivel, pl fafelméréssel, helyszínrajzzal, szakértői véleményekkel. Közösen beszélhetnénk át, mely fák kivágását tartjuk mi is indokolhatónak, melyekét tudjuk elfogadni, és melyek azok, amelyek megmenekülését tartanánk kívánatosnak.

Lehet, hogy sokat kérek, de, mérlegelve a helyzetet, a leginkább megnyugtató rendezés az volna, ha rektori utasításba adná a fakivágási engedély végrehajtásának felfüggesztését. Amennyiben ezt is magával hozná a piknikre, garantálom, hogy Ön lenne a legnépszerűbb ember a kerületben.

Kérem a fentiek szíves megfontolását, maradok tisztelettel:

Jakabfy Tamás,
önkormányzati képviselő,
Budapest Főváros, VIII. kerület, Józsefváros
Lehet Más a Politika

2 komment

Jön! Jön! A valaha volt legnagyobb belvárosi fairtás

2016.04.12. 23:33 jt

A mai napon nyilvánosságra került, hogy a Nemzeti Közszolgálati Kisgömböc további 145 fa kivágására kapott engedélyt az Orczy parkban, a Ludovika Campuson. Igen, nem csal a szemük, száznegyvenöt darab fa, egy valóságos erdő. Mindezt az eddigi általam ismert 131 darab már kivágott fa mellé. Ez összesen 276 darab, ami csaknem hétszerese annak a mennyiségnek (40), amely a Városliget népének teljes fellázadásához kellett.

Az eddigi fairtások képei

 

A séma most is ugyanaz: egy kormányzat alá rendelt szervezet beruházását a kormány kiemelt beruházássá nyilvánítja, így a hatóság már nem az önkormányzat, hanem a kormányhivatal lesz, tehát a kormány magától kéri az engedélyt. Amikor megkapta, akkor öt nap kifüggesztés után fellebbezésre való tekintet nélkül végrehajthatóvá válik. 

Csakhogy most ezt mi nem fogjuk hagyni, Józsefváros és Ferencváros népe is fel fog lázadni ez ellen, a polgári engedetlenség eszközeivel meg fogjuk akadályozni a fák kiirtását.

Lassan már megtanulhatná a Fidesz, hogy a városi fák legnagyobb értéke pontosan ugyanaz, mint a parkolóhelyeké: hogy igen kevés van belőlük. Csakhogy a fáknak van egy olyan kellemes tulajdonságuk, hogy csökkentik a városi hőszigetet, a nyári kánikulában akár 2-3 fokot is hűsítenek, már ha nem vágják ki őket.

A társadalmi kontroll nélküli építkezéseket és favágásokat lehetővé tevő nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásokról szóló MSZP-Fidesz nagykoalícióban elfogadott törvényt pedig hatályon kívül kell helyezni!

11 komment

SRB nyílt levele Sándor Máriának

2016.04.06. 23:46 jt

A parlamenti képviselő Sándor Mária, a fekete ruhás nővér hátralépésére reagáló nyílt levelét változtatás nélkül közöljük.

 

 

Kedves Mária!

Nem volt elég lehetőségünk beszélgetni, és nem volt elég alkalmunk találkozni, így csak bizakodni tudok abban, hogy nem veszed tolakodásnak a levelem.

Túl szentimentális dolog lenne és túl kiszámítható, ha méltatni kezdenélek, és arról írnék hosszan, hogy mit jelent a munkád sokunknak. Ezt már többen megtették. Ezért ettől megkíméllek, nem is akarok csalni a fényedből magamnak, és csak bizakodni tudok abban, hogy tisztában vagy vele néhány találkozásunk miatt, hogy mit gondolok rólad és a munkádról.

Olvastam nyilatkozataid, tudom, hogy sokat nem tartasz rólunk,
politikusokról (amit őszintén megértek), de ennek ellenére megpróbáltalak elérni - sikertelenül. Szerettem volna beszélni veled, megköszönni amit eddig tettél - valamennyiünkért. Talán láttad: hívtalak, vissza nem hívtál, tolakodó nem akartam lenni az ismétlésekkel, így nem találtam ki jobbat, mint hogy megírom ezt a levelet, teszek rá egy hirdetést, és bizakodom, hogy eljut hozzád.

A rövid lényeg annyi: április 15-én ha feketébe borul az egészségügy, akkor folytatod a harcot - ezt nyilatkoztad. Ezért nem tehetek sokat. Nem hiszem, hogy láttad, de valamelyik napi naplómban, amikor Egerben jártam földes ügyben aláírást gyűjteni, akkor megkértek rá, hogy adjam át a köszönetét az egri kórház dolgozóinak. Azóta nem találkoztunk. Egy kedves hölgy volt ott, ápolónő, és hosszan beszélt arról, hogy mennyire tisztelnek téged a kollégáival, mennyire támogatnak, de a nyílt kiállás a munkájukba kerülhetne, így csak adjam át köszönetüket, amit hálával küldenek neked azért, amit értük, a magyar egészségügyért és ezáltal egy jobb Magyarországért teszel.

Talán két hete történt - húsvét előtt, a naplómban le is írtam, de még átadni személyesen nem tudtam. De ennek emléke miatt félek: mi lesz, ha az április 15-én is lesznek, akik félnek majd. Ezért gondoltam, mi lenne, ha azoknak, akik munkahelyükön esetleg retorzió fenyegetheti, azoknak adnál egy esélyt , hogy máshol fejezzék ki tiszteletüket.

Teljesen őszintén megértelek, és egész életutam alapján együtt érzek veled. Ha tudnád, hogy már hányszor éreztem magam magányosnak, a harcot kilátástalannak, a jövőt reménytelennek. Ha tudnád, hány alkalommal éltem meg, hogy cserben hagynak azok, akikért kiállok, nem állnak mellém, és tudnád mennyi keserű percem volt, mert néha azt láttam: megtagadnak azok, akikért őszinte hittel küzdök. Nem akarok hosszan írni, de azt hiszem: sejteni vélem, mit érezhetsz.

Persze, nem is ez a lényeg, nem ezért írok.
Azért írok, hogy elmondjam: nem dolgoztam soha egészségügyben, de még megvan a jelvényem, amit „ápolt vagyok“ felirattal tőled kaptam. Van egy fekete pólóm is - szintén tőled. S ha nem is egészségügyi dolgozóként és felöltöm 15-én a varjúszínt, kimegyek a Kossuth térre, megállok ott, és jelezni fogom: szükségünk van rád. Sőt, azt fogom kérni minden ismerősömtől, hogy aki szimpatizál veled, az eddigi munkáddal - az szintén jöjjön, és délután 5 és 6 óra között legyünk ott, hogy kifejezzük, szeretnénk ha maradnál közéleti szereplő. Lehet, magam leszek, lehet, hogy sokan leszünk, de én nem tudok kórházba menni azért, hogy kifejezzem tiszteletem és azon vágyam: hogy maradj itt a nyílt színen, céltáblaként, támadottként, ellehetetlenített munkavállalóként! nem tagadom: önző módon arra szeretnélek rávenni, hogy maradj, mert sokkal-sokkal többet tehetsz minden ápolásra szoruló emberért, ha maradsz, és pártoktól függetlenül, hiteles szakemberként kiállsz azért, amiért eddig tetted.

Bizton érzem: jön a változás, és már érezni a szelét. le kell borítanunk falakat, minden területen. Segíts megértetni az emberekkel, hogy mi is zajlik körülöttük, segíts megértetni, hogy nem kellene elfogadniuk azt, amit kapnak. Segíts elmagyarázni: Magyarország lehetne egy jobb hely.

Ezt akartam írni, hogy tudd: én kimegyek, április 15-én délután 5 és 6 között ott leszek a Kossuth téren, és kérlek, számíts be engem is egy embernek, azok közé, aki tiszteli a munkád, és arra kér: folytasd!

Barátsággal üdvözöl:

Sallai R. Benedek

(kép innen)
(kép innen)

Szólj hozzá!