HTML

Bemutatkozás

jakabfy_02.jpg

Jakabfy Tamás vagyok, az LMP képviselője Józsefvárosban, Józsefváros és Ferencváros külső részének országgyűlési képviselőjelöltje.

Az LMP jelöltjeként azért küzdök, hogy egy tisztességes országgá váljunk, ahol nincsenek pártokhoz kötődő botrányok, mert a pártok nem lopják a közpénzt, nincs kiváltságos osztály, és nem csalják el az adót. Ahol az erőforrásainkat közös fenntartható jövőnk megalapozására fordítjuk, nem magánzsebekbe tömjük, és ezzel további százezreknek adunk munkát, és megélhetést.

lmp_logo.jpg

Friss topikok

Címkék

Program 1 - Munkát helyben és kevesebb rezsit zölden!

2014.02.02. 18:46 jt

80-100 ezer munkahelyet hozna az LMP javaslata, amely hatékonyabb, mint a mostani rezsicsökkentés.

A rezsi csökkentésében van némi ráció, egy friss KSH felmérés szerint a lakosság jövedelmének 25%-át költi lakásfenntartásra és háztartási energiára. Itthon az áram ára magasabb, de a gázé némileg alacsonyabb, mint az EU-átlag. De nem az árak kiugrók, hanem az egymást követő kormányok rossz gazdaságpolitikája miatt szegények az emberek.

Azonban a kormánypártok az ország jövőjével játszanak, amikor 20-30%-ot akarnak csökkenteni, és erre teszik fel a 2014-es választást! Az energiaipari beruházások leálltak, az eddig elég jó állapotban levő energiarendszer pár év alatt széteshet.

Éppen ezért az LMP fenntartható rezsicsökkentést akar! Ma Magyarország energiafelhasználásának közel 2/3-át az épületek fűtésére-hűtésére használjuk fel. Gyakorlatilag az utcát fűtjük a falon, ajtón, ablakon át. Épületeink hőszigetelésével (pl. a széndioxid kvóta eladásból fizetve), elég hamar lefelezhetnénk ezt a fogyasztást. Ez 50%-os rezsicsökkentés, méghozzá örökre! Tehát egy 20 ezres távhő számla csak 10 ezer Ft lenne, míg a mostani rezsicsökkentéssel mindössze 18 ezerre csökken. További haszon, hogy 8-10 év alatt korszerűsíthetnénk az összes lakást, ezzel munkát is adhatunk 100.000 embernek az építőiparban. Energiahordozókból behozatalra szorulunk, elsősorban Oroszországból. A fenntartható rezsicsökkentéssel csökkentenénk függőségünket az orosz és ukrán politikai helyzettől, és a kőolaj világpiaci árától is. Magyarország export-import egyenlegén is sokat javítana ez az intézkedés. A fel nem használt energia után pedig Magyarország jogosulttá válik újabb szén-dioxid kvótákra, amelyeket akár el is adhatunk.

Panelház szigetelése (fotó innen)

A rendszer akár önfenntartó is lehet, ha a kvótapénzeket beleforgatjuk, és nem éljük fel, mint az eddigi összes kormány, amelyeknek az aktuális költségvetés foltozása mindig fontosabb volt, mint a fenntartható jövő megalapozása. A kvótapénzekből akár kamatmentes hitelt adhat az állam a felújításokra, amelyet a lakók olyan mértékben törlesztenének, hogy ne kelljen többet fizetniük, mint előtte. Azaz egy ideig annyi fizetnek, mint korábban, de amikor letudták a hitelt, onnantól jóval kevesebbet. Az állam pedig nem kamatot kap a pénze után, hanem a csökkenő fogyasztás miatt felszabaduló széndioxid kvótákat. Ezeket aztán újból pénzzé lehet tenni, és a pénzt újabb beruházásokra fordítani. Össz-társadalmi (állami) szinten komoly nyereség ezen kívül az, hogy 100 ezer emberrel több lesz a járulékfizető, és ugyanennyivel kevesebb a segélyből élő.

Németország előrelátóan már ezen az úton menetel, ellentétben a szegény, de “szabadságharcos” keleti rokonnal, amely épp az energiarendszerét készül tönkretenni. Az LMP vállalja, hogy energiahatékonysági programot indít a középületekben és önkormányzati bérlakásokban Józsefvárosban és Ferencvárosban, és megvizsgálja az józsefvárosi RFV szerződést is ebből a szempontból. Amennyiben az kizárja az energiaracionalizálást, mindent megteszünk annak érdekében, hogy ezt a pontot bírósággal tisztességtelenné nyilváníttassuk.

Ezen kívül minden bérleményt vízórával szerelünk fel, és megvizsgáljuk továbbá a bérleti díjak differenciálását a rezsiköltségek figyelembe vételével.

Magántulajdonban levő házak esetén ilyen programot a pályázati pénzek függvényében indítunk.

Szólj hozzá!

Címkék: program

A bejegyzés trackback címe:

https://jakabfytamas.blog.hu/api/trackback/id/tr525760818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.