HTML

Bemutatkozás

jakabfy.jpg

Zöld közszereplő, korábbi önkormányzati képviselő Józsefvárosban (2010-2019, LMP), Józsefváros és Ferencváros külső részének országgyűlési képviselőjelöltje (2014 és 2018). Szakpolitikai területek: gazdaság, közlekedés, energiapolitika.

Azért küzdök, hogy közös erőforrásainkat közös fenntartható jövőnk megalapozására fordítsuk, ne magánzsebekbe tömjük, és ezzel további százezreknek adunk munkát, és megélhetést.

Friss topikok

Címkék

Közbiztonság - ügyfélcentrikusság - rendőrségi ügymenet

2014.03.13. 00:55 jt

Szolgálunk és védünk - szól a régi szlogen. Két nappal csúsztatva folytatásokban beszámolok családunk rendőrségi ügyéről. Egy inkognitóban levő képviselőjelölt tapasztalatai, hogyan szolgál és véd a testület.

A tapasztalataimat az utolsó, kb 10 évvel ezelőtti, és a mostanihoz nagyban hasonló ügyemmel is összehasonlítom. Előre tudom bocsátani, megállt az idő. Vastag betűvel kiemelve a lényeg.

Családunk tavaly májusban egy új taggal bővült. Samu azóta sokat fejlődött, nagyon aktívvá vált, igényli, hogy minden szempontból megismerje a világot. Ezen a bizonyos hétfői napon is egy nagy sétára indult édesanyjával. Mivel hazafelé menet épp elszunyókált, megálltak a Mátyás téren pihenni. Ott fényes nappal leakasztottak egy táskát a babakocsiról - anyától egy karnyújtásnyi távolságra. Kb 2 órakor jött a kétségbeesett hívás, hogy a telefon kivételével mindent elloptak. (Azt már el se merem képzelni, mi lett volna, ha a telefon is a táskában van, nem a kabátzsebben.) Az önkormányzat épületében voltam, nemrég ért véget a bizottsági ülés, azonnal a Mátyás térre siettem.

Első gondolatom, hogy a téren van csősz. Meg is találtam, de kiderült, hogy épp akkor érkezett meg, 10-15 perccel korábban még nem volt ott, MÁS DOLGA VOLT. A kamerák képét nem látja, csak annyit tud, hogy hol van a legközelebbi.

Elrobogtunk tehát a Vig utcába a rendőrségre feljelentést tenni. Közben persze izgultunk amiatt, nehogy kiolvassák a papírokról a címet, én menjenek be a lakásba a kulcsokkal. A rendőrség épületébe bepasszíroztuk a babakocsit, és elkezdtük megközelíteni a "várót".

A váróban 10 évvel ezelőtthöz képest megállt az idő. Semmi nem változott, legfeljebb lepusztultabb lett. Egy szó, mint száz, a párom közölte, hogy a gyerek ilyen zárt, levegőtlen, lepukkant helyen nem maradhat.

Amúgy is szét kellett válnunk, mert valakinek vigyázni kellett a lakásra is. Mivel a feljelentést én nem tudtam megtenni, én mentem haza a gyerekkel.

A rendőrségen senkinek eszébe nem jut, hogy a babakocsival botladozó szoptatós kismama esetleg elsőbbséget kapjon.

Mondjuk ha a gyerek ott maradt volna abban a lyukban, 5 percen belül olyan koncertbe kezdett volna, hogy az összes sorban álló azonnal előre engedte volna őket. A köznyugalom megőrzése kedvéért.

A feljelentések felvételét egy -amúgy szorgalmas- hölgy végezte. Itt a hangsúly az EGYen van. Minden ügy kb egy órába telt. És érkezésünkkor négyen voltak előttünk. Tapasztalataink szerint a "szolgáltatás" ebben a dimenzióban sem változott a 10 évvel ezelőttihez képest, akkor is egy fél műszaknyit ültem ott sorban.

Vajon mibe telne, hogy "csúcsidőben" még egy alkalmazott dolgozzon az ügyek felvételén (ekkor gyakorlatilag eltűnne a sor), és vajon hány ügy nem jut el évente a feljelentésig amiatt, hogy nem ülik végig a sort? És ki hisz ezek után a statisztikának?

Közben én otthon az anyjától elválasztott és a harmadik órában egyre nyugtalanabb és éhesebb gyerek mellett olyan nyalánkságokat intéztem, mint bankkártya letiltás, zárszerelő keresés. A negyedik órában már elég nehéz volt Samuval bírni, amikor végre megjött anya. Eltelt egy kis idő, amíg megnyugodott, visszaállt a világ rendje. De számomra ekkor kezdődött még egy nehéz munka: menni kellett kukázni.

A tolvajok ugyanis általában mihamarabb megszabadulnak az ellopott, de feltűnő dolgoktól, és egy fehér női táska bizony feltűnő tud lenni egy férfinél. Általában csak a pénzt tartják meg, a többit eldobják, hogy ha véletlenül elkapják őket, ne maradjon náluk bizonyíték. Érdemes elmenni a bokros részekre, néha egyszerűen ott hajítják el, és belenézni a kukákba.

A kukázás tíz éve, amikor az én táskámat lopták el, a Harminckettesek tere körül viszonylag simán ment, most azonban épp megnehezítette egy lomtalanítás. Be kellett nézni minden kupacba is a kukákon kívül. A Mátyás térről induló hét utca mindegyikén, legalább pár száz méter távolságra.

Szóval megint el kellett mennem kukázni. Természetesen emlékeim hamar előjöttek, hogy kb 2,5 éve a Fidesz betiltotta a kukázást a kerületben. Azóta a rendeletet már törvény hatálytalanította, de nem kicsit lett volna érdekes a helyzet, ha mindezt a rendelet hatályossága alatt csinálom. Vajon a rendeletet meg nem szavazó képviselőt is ugyanúgy előállították volna, mint a tüntető aktivistát?

Az eredmény természetesen semmi. 99%-ban ez a helyzet, különleges szerencse kell ahhoz, hogy előkerüljön valami, de annyira nagy volna a nyereség ebben az esetben, hogy vétek lenne kihagyni a kukázás fázist. Folytatása következik holnap, a keddi nap történéseivel.

A kapitány úrral nemrég beszéltünk arról, hogy a kampányidőszak után szeretne a képviselőkkel találkozni. Most már nemcsak a lakossági panaszokról tudunk beszélni, vannak tapasztalatok első kézből is.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jakabfytamas.blog.hu/api/trackback/id/tr995857889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása