HTML

Bemutatkozás

jakabfy.jpg

Zöld közszereplő, korábbi önkormányzati képviselő Józsefvárosban (2010-2019, LMP), Józsefváros és Ferencváros külső részének országgyűlési képviselőjelöltje (2014 és 2018). Szakpolitikai területek: gazdaság, közlekedés, energiapolitika.

Azért küzdök, hogy közös erőforrásainkat közös fenntartható jövőnk megalapozására fordítsuk, ne magánzsebekbe tömjük, és ezzel további százezreknek adunk munkát, és megélhetést.

Friss topikok

Címkék

Harmadik rész: Állítsuk meg az offshore gazdaságot!

2014.05.13. 16:48 jt

Magyarországról az elmúlt 20 évben az államadósság 2,5-szeresét vitték ki külföldre. A külföldi tőkekivitel nagyon fontos pontjai az offshore államok. Ezek azok az általában egzotikus szigetek, ahová azért vándorol a pénz, mert ott nem (vagy csak minimálisan) kell adózni és/vagy a tulajdonost el lehet rejteni. Nem véletlen, hogy mind az adócsalási, mind a korrupciós ügyeknek sokszor ilyen cégek a főszereplői. Vannak különösen fertőzött iparágak, például az ingatlanszakma környékén lehet sok ilyen céggel találkozni.

Azonnal be kell szüntetnünk azt, hogy a magyar állam és az önkormányzatok ilyen offshore cégekkel üzletelnek, szerencsére ebben az állami vagyontörvényben jelentős előrehaladás történt.

Azonban ne álljunk meg itt! Célom, hogy Magyarországon és az EU-ban tiltsuk be azt, hogy olyan cégek működjenek, és tulajdonoljanak vállalkozásokat akár áttételesen is, amelyek azokban az országokban vannak bejegyezve, amely nem biztosítanak transzparens hozzáférést a cégadatokhoz, elsősorban a tulajdonosok adataihoz. Tiltsuk meg EU szinten, hogy ismeretlen oligarchák vállalkozásai "optimalizálják" az adófizetést, vagy nyissanak meg korrupciós csatornákat, ahol állami pénzt tudnak eltüntetni. Nincs méltányolható indok arra, hogy a vállalkozás szabadságát ne korlátozzuk az ilyen esetekben, amikor a cégek elsősorban (legális vagy illegális) adóelkerülésre vagy bűncselekmények fedezésére jöttek létre. Mert azok, akik be szeretnék fizetni az adót, és nem sántikálnak rosszban, itthoni bejegyzésű cégben is vállalkozhatnak.

(kép forrása)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jakabfytamas.blog.hu/api/trackback/id/tr286157676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása