HTML

Bemutatkozás

jakabfy.jpg

Zöld közszereplő, korábbi önkormányzati képviselő Józsefvárosban (2010-2019, LMP), Józsefváros és Ferencváros külső részének országgyűlési képviselőjelöltje (2014 és 2018). Szakpolitikai területek: gazdaság, közlekedés, energiapolitika.

Azért küzdök, hogy közös erőforrásainkat közös fenntartható jövőnk megalapozására fordítsuk, ne magánzsebekbe tömjük, és ezzel további százezreknek adunk munkát, és megélhetést.

Friss topikok

Címkék

Ötödik rész: Több munkalehetőséget! Csökkentsük, majd szüntessük meg a nyomort!

2014.05.19. 23:40 jt

Sokszor tudomást sem veszünk róla, de ma Magyarország kb egyharmada szegénységben él. Rajtuk -általában vidéken- a gazdasági és a politikai életbe mélyen beépült helyi kiskirályok uralkodnak. Ők gyakran polgármesterek és egyben nagybirtokosok, nagyvállalkozók. Ők osztják még a közmunkát is, amely paradox módon az egyik legjobban sikerült kísérlet arra, hogy tömegeket emeljen ki a teljes nyomorból. Csakhát az ország tragédiája, hogy az program rendszer célja nem a munkához juttatás, hanem a munkanélküliségi statisztikák manipulálása.

Igenis, az állam sokat tehet azért, hogy munkát adjon a legszegényebbeknek:

Elsősorban olyan gazdaságpolitikával, amely az önellátást és a helyi munkahelyteremtést segíti a nagy gyárak építése és a "munkahelyteremtésre" adott milliárdoknak a kkv-k felé történő átcsoportosításával. Híres példa, hogy több milliárdos állami támogatással épült fel egy nagy oligarcha erősen automatizált tehenészete, majd utána bezárt 4-5 "régi" telephelyet, és többször annyi embert eresztett szélnek, mint akiknek újonnan munkát adott. Az ő munkanélküli segélyüket meg szintén az állam fizette ezután. Helyezzük a politika fókuszába azt, hogy minél inkább önellátók legyünk, helyi munkaerőt alkalmazzunk és egyre kevésbé támogassuk a szállítmányozási ipart! Ezzel külföldi függőségünket is csökkenthetjük.

Másodsorban az adórendszerrel, ez külön téma lesz.

Harmadsorban az állam is lehet foglalkoztató! Az őrület határán van, amikor a Fővárosi Csatornázási Művek a város egyik legszegényebb pontján, a Magdolna negyedben több tízmillióért automata nyilvános WC-t működtet. Ott, ahol 30-40% a munkanélküliség, még ezt a 2-3 álláshelyet is elveszik a helyiektől, ráköltik a WC-s néni 5-10 évi bérét, hogy ne kelljen az alkalmazottakkal "bajlódni".

Rövid távon fontos, hogy az embereket kell vigyük el a munkalehetőségekhez, de hosszú távon még fontosabb, hogy vigyük el a munkát az emberekhez!

Mindezek után van még számos aprómunka: meg kell erősíteni a munkavállalók jogait, véget kell vetni a munkaerő-kölcsönzésnek, a havonta meghosszabbított szerződéseknek, az állami támogatásokat tartós foglalkoztatáshoz kell kötni, és nem szabad támogatást adni, ha a cég a szektoriális átlagnál arányosan jóval kevesebb munkavállalót foglalkoztat. Például a mezőgazdaságban rengeteg támogatást oszt az állam, mégis nagyon nagy foglalkoztatási potenciált veszítettünk az utóbbi pár évtizedben. Ezt nyerhetnénk vissza legalább részben, ha a támogatást a földterülettel arányos foglalkoztatáshoz kötnénk. Ez lehetne egy európai politika!
Másik oldalról a munkaerőpiaci támogatásoknak a tartós munkavállalást kell ösztönözniük, tehát az lenne a célszerű, ha csak egy bizonyos idő letelte után járnának, de akkor nagyobb összegben.

Rengeteg módon lehetnek csökkenteni teljes régiók leszakadását, akár még a fenti javaslatoktól gyökeresen eltérő módokon is. sajnos azonban azt látjuk, hogy bárki is volt hatalmon, az ország kettészakítottsága csak növekedett. Ezért juttassunk zöld képviselőt vasárnap az Európai Parlamentbe!

(képünk illusztráció innen)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jakabfytamas.blog.hu/api/trackback/id/tr946183722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása