HTML

Bemutatkozás

jakabfy_02.jpg

Jakabfy Tamás vagyok, az LMP képviselője Józsefvárosban, Józsefváros és Ferencváros külső részének országgyűlési képviselőjelöltje.

Az LMP jelöltjeként azért küzdök, hogy egy tisztességes országgá váljunk, ahol nincsenek pártokhoz kötődő botrányok, mert a pártok nem lopják a közpénzt, nincs kiváltságos osztály, és nem csalják el az adót. Ahol az erőforrásainkat közös fenntartható jövőnk megalapozására fordítjuk, nem magánzsebekbe tömjük, és ezzel további százezreknek adunk munkát, és megélhetést.

lmp_logo.jpg

Friss topikok

Címkék

A Kultúra Napjára: Bárka színház nekrológ

2016.01.22. 00:55 jt

A Magyar Kultúra Napja alkalmából emlékezzünk egy fiatalon kimúlt józsefvárosi Bárka színházra két éves haláltusájának felidézésével.

Mit is csinált a Bárka Színház? A Bárkára alapítása, 1996 óta jellemző volt a másképp gondolkodás. Sok színházon kívüli funkciót is tűzött zászlajára például az ifjúság nevelését.

Olyan előadások születtek a Bárkában mint például a Pál utcai fiúk, Ottlik Géza: Iskola a határon, Harmadik hullám, Cseh Tamás estek. Az előadások közül mindenképpen ki kell emelni az East Balkán című drámát, Tasnádi Istvánt a West Balkán diszkóban történt tragédia inspirálta. A tinédzserek problémáit elemelte ebbe a darabba: drog, szexualitás problémája, prostitúció, iskolai stressz.

2012-ben volt szó először arról, hogy az önkormányzat átadja a színházat az államnak, amely kijelöli a későbbi fenntartót. Akkor úgy tűnt, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, vagy annak fenntartója, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium lesz. A Józsefvárosi Önkormányzat 2013. december 18-i határozatával döntött is a Bárka állami tulajdonba adásáról, azonban a 2014-es évben sem a finanszírozás, sem az átadás-átvétel nem jött össze.

2014. februárjában már nyílt levélben írta a színház társulata, hogy "Kérjük, legyen vége az illetékesek közti ide-odamutogatásnak, mert hamarosan el fog tűnni egy színház!"

2014. május 28-án tárgyalta az önkormányzat bizottsága a színházat működtető cég 2013-as mérlegbeszámolóját, és ekkor hívta fel a könyvvizsgálói jelentés a saját tőke rendezés szükségességére. Az önkormányzatnak erre 30 napja lett volna (Ptk 3:202.§ (1)), de csak a következő év februárjában történt intézkedés.

A választások után megszűnt a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium úgy, hogy a Bárka költségvetésének egy része ott ragadt, és nem tisztázódott az sem, melyik szerv fogja átvenni a helyét a Bárka állami átvételének ügyében.

Nyáron sajtóhírek szerint képbe került a Miniszterelnökség, de az önkormányzat elé végül sosem került ilyen opció. Viszont kiderült, hogy nem volt működő közszolgáltatási szerződés a színház és az önkormányzat között, és az önkormányzat nem írta ki a vezető ősszel lejáró mandátuma előtt 6 hónappal a vezetői pályázatot, valamint az önkormányzat a 2014-es üzleti tervet nem fogadta el. Bár fenntartó váltás nem történt, az önkormányzat sem teljesítette a fenntartóként elvárhatót.

Ősszel aztán kiderült, hogy a pályáztatás hiányosságai miatt 2015. januárjával a Bárka elveszíti kiemelt színházi minősítését. (Az alpolgármester véleménye szerint nem kizárólag emiatt, de Rétvári államtitkár Ikotity István LMP-s képviselőnek adott válaszában egyedül ezt az okot nevezte meg.) Pénzügyi okok miatt az évad már egyáltalán nem indult el. Néhány előadást sikerült más színházakba "átmenteni"

December 31-ével Seress Zoltán igazgató is feladta a küzdelmet, már nem vállalta a már amúgy is adósságokban úszó színházzal a 2015-ös évet kiemelt minősítés, azaz költségvetési támogatás nélkül. A polgármester február 9-től egy gazdasági szakembert, Bozsik Istvánt nevezett ki a cég vezetőjévé. Pár nappal később, február 19-én döntött az önkormányzat a május óta sürgető tőkerendezésről. A 2014-es költségvetés minisztériumnál beragadt része szolgált fedezetül az adósságrendezéshez, az ehhez szükséges kormánydöntés március 12-én született meg. Ez a sor ekkor a Belügyminisztérium kezelésében volt, amely -kis magyar abszurd- már a harmadik érintett minisztérium. Az önkormányzat későbbi közlése szerint az adósság rendezését az állam két feltétellel segítette: egyrészt, hogy a tartozást teljes egészében kifizetik, másrészt, hogy a Bárka Nonprofit Kft-t megszüntetik (ez egyébként sem a kormányhatározatból, sem a támogatási szerződésből nem látszik).

Ebben a tavaszi időszakban kerestem fel a Bárka színházat. Ekkor már szó sem volt arról, hogy a színházi funkció visszaállhat, legfeljebb arról, hogy díszleteket, színházi felszereléseket megmentsünk valahogy. Ott álltam a vívóterem közepén, körülöttem kellékek halmokban, és egész biztos volt, hogy vége.

Mindezekre a pontot az 1512/2015. (VII. 23.) kormányhatározat tette fel, mely a Bárka épületét a Nemzeti Közszolgálati egyetem kezelésébe rendelte juttatni.

A valódi vagy képzelt állami feltételek értelmében a képviselőtestület október 1-jén úgy döntött: december 31-i határidővel a Bárka Józsefvárosi Színházi és Kulturális Nonprofit Kft-t beolvasztja a Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt-be.

Ha valaki azt gondolja, hogy ez az eseménysor véletlenek összjátéka, akkor azzal nem tudok egyetérteni. Szerintem eljátszották, mint egy színházban. Szereposztással, dramaturgiával. Nem merték bevállalni az egyenes módszert, a megszüntetést, a kivéreztetést választották. A hosszú, idegőrlő folyamat során magára hagyták a vezetőt, a finanszírozást csak ígérték, nem biztosították. A felelősséget minden résztvevő hárította, az önkormányzat pedig nem teljesítette a színházzal szemben, ami a fenntartó részéről elvárható  lett volna.

Úgy látszik, a színház politika. A politika meg színház. A Magyar Kultúra Napján utoljára még emlékezzünk a csaknem 20 évet megélt Bárkára, amely a politika áldozatává vált.

(fotó innen)

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jakabfytamas.blog.hu/api/trackback/id/tr528090914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nnnnnnnn 2016.01.22. 11:41:54

gondolom orbán a hibás.

jt · http://lmp678.blog.hu 2016.01.22. 13:45:48

@$$$=$$$: Lehet, hogy Gyurcsány, Bajnai, Horn vagy Antall. Esetleg Kádár.