HTML

Bemutatkozás

jakabfy_02.jpg

Jakabfy Tamás vagyok, az LMP képviselője Józsefvárosban, Józsefváros és Ferencváros külső részének országgyűlési képviselőjelöltje.

Az LMP jelöltjeként azért küzdök, hogy egy tisztességes országgá váljunk, ahol nincsenek pártokhoz kötődő botrányok, mert a pártok nem lopják a közpénzt, nincs kiváltságos osztály, és nem csalják el az adót. Ahol az erőforrásainkat közös fenntartható jövőnk megalapozására fordítjuk, nem magánzsebekbe tömjük, és ezzel további százezreknek adunk munkát, és megélhetést.

lmp_logo.jpg

Friss topikok

Címkék

Olimpia: olcsóbb lenne kiköltöztetni Budapestet!

2017.02.15. 10:01 jt

A napokban mindenki olvashatott egy alternatív gazdasági számítást, hogy mennyi igaz a PWC olimpia megvalósíthatósági tanulmányból. Én nem akarok ennyire károgó lenni, inkább más megvilágításból mondok el valami hasonlót.

A főbb számok:
Kiadás olimpiára: 1.698 milliárd (túlköltés nélkül)
Kiadás infrastruktúrára: 2.070 milliárd (túlköltés nélkül)

Bevétel olimpiából: 954 milliárd
A "gazdaságélénkítő" hatás ügyében egyetértek a fenti cikkel, és az athéni, de akár a riói képek láttán hajlok arra, hogy erősen konzervatív a becslés, hogy az olimpia jobban pörget, mint bármely más beruházás, vagy akár a pénzosztás (lásd még: helicopter money). Így elfogadom, ha ebbe a sorba beírunk egy kövér nullát, bár már ehhez is kell némi jóindulat.

Egyenleg olimpia: -744 milliárd (feltételezzük, hogy az ingatlanberuházás 100%-ban és jól hasznosul)
Egyenleg mindösszesen: -2.814 milliárd (túlköltés nélkül)

Na akkor nézzük, hogy aránylik ezekhez, hogy erre a 3 hétre kiköltöztessük egész Magyarországot mondjuk Párizs mellé!

1. Utazás
Egyes légitársaságok már úgy is nyereségesek tudnak lenni, ha 10.000 Ft alatti/körüli áron kiröptetik az embert odáig. Na de számoljunk 20 ezerrel, oda-vissza 40.000x10 millió egyenlő 400 milliárd. Telerakott különvonatokkal nyilván még olcsóbb volna, kár, hogy a MÁV nem tudna megbírkózni a feladattal.

2. Szállás
Az ottani éjszakázás szálloda minőségben kétfős szobában forgalmas időszakban 80-100 euró (nem belváros, nem luxus), ha a minőségből engedünk, akkor le lehet menni 20 euróig per fő (kemping jellegű szállás csúcsidőszakban). Tehát 6000-15.000 Ft per fő per éjszaka.
Ha az EGÉSZ ország a teljes 3 hétre kiköltözik: ez mindösszesen 20 éj x 10 millió fő x (6000-15000) Ft / éj / fő = 1200-3000 milliárd.

3. Egyéb
Az egyéb költségeket rövidre zárhatjuk, ha azt mondjuk, hogy azok akkor is felmerülnének, ha mindenki itthon maradna. De ha mindenkinek fizetnénk még 20 euró napidíjat, az is csak plusz 1.200 milliárd forint. A jegyeket meg például itthon is meg kéne venni.

Mindösszesen 2.800-4.600 milliárd

Nyilván az egész számítás erősen túloz, hiszen ennyi szálláshely nem fog kiépülni egy városban sem, de az igényeket is legalább 10, illetve még inkább százszorosan túlbecsültem. Nem hiszem, hogy kenne 100 ezer magyar, aki csaknem a teljes éves szabadságát kivenné, hogy az olimpiára utazzon, még akkor sem, ha a fentieket valóban kifizetnénk. Azt azonban biztosan kijelenthetjük, hogy ha az egész országot nem is, de Budapest összes (~1.7 millió) lakóját ki tudnánk küldeni olimpiát nézni 500-800 milliárdból.

Biztos, hogy ez a hobbi kell ennek az országnak, ahol füstöl a metró, omlik a kórházban a vakolat és a szmogriadóra favágás a "megoldás"?

No, menjen is mindenki azonnal aláírni a népszavazási íveket. Kint vagyunk még ma meg holnap reggel 7 (!) és este 7 között ezeken a helyeken: Oktogon, Újpest-központ, Corvin negyed, Astoria, Kőbánya-Kispest, Örs Vezér tere, Móricz Zsigmond körtér és Batthyány tér. Elszórtan más helyeken is nyitva leszünk, és több más szervezet standjával is lehet találkozni a városban.

(kép innen)

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jakabfytamas.blog.hu/api/trackback/id/tr6612262080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

metal · http://electric.blog.hu 2017.02.17. 11:25:47

Demagógiából ez eddig a csúcs!

Ballib cenzúrázók réme 24 2017.02.17. 12:14:56

Ez jobb, mint a lélegeztetőgépes ballib sztori..

Egyébként az hogy van, hogy 2002-től 2016 nyaráig, legalább 10 fórumon egységesen támogattátok az Olimpiát ?

Hogy régebben soha fel nem merültek pályázatok során ezek a kifogások, pedig pályáztunk már párszor ?

Ki parancsolta meg hogy éppen most kell bérrettegnetek ?
És az előző 16 évben miért nem kellett rettegni ettől az Olimpia nevű szörnytől ?

morph on deer 2017.02.17. 12:32:44

@Ballib cenzúrázók réme 24:
"És az előző 16 évben miért nem kellett rettegni ettől az Olimpia nevű szörnytől ?"
Ehhez mit szólsz:
Mert mondjuk nem egy Orbán nevű feneketlen bendőjű pénzevő szörny akarta részben lenyelni, részben a hobbijára költeni a közvagyont?

Ballib cenzúrázók réme 24 2017.02.17. 13:31:34

@morph on deer:

Nem téged kérdeztelek..

Rólad tudom, hogy a ballibeknek az anyádat is odaadtad volna.

Jakabfy Tamást kérdezem, hogy az MSZP alatt miért nem volt gondja az Olimpiával ?

Persze lehet hogy ugyanazt a választ adja, mint te, hogy az MSZP nem lop.

De akkor felmerül kérdés miért épp 2010-ben lépett be a politika színpadára az LMP ?

morph on deer 2017.02.17. 14:20:55

@Ballib cenzúrázók réme 24:
Kis kedves, mivel ez a blog nyilvános, te kb attól kaphatsz kérdést/választ/hozzászólást aki épp veszi a fáradságot, hogy ezt megtegye.

Anyám ezt nem érte meg, de a javaslatod ettől nemkevésbé figyelemre méltó.
Azt azért nem feltételeztem, hogy az emberáldozat is belekerült a repertoárba, de hol vagyunk még a történet végétől! ;)

"De akkor felmerül kérdés miért épp 2010-ben lépett be a politika színpadára az LMP ?"

Orbántól kérdezted már?
Egyébként - gondolom - mivel ott is volt pár ráérő ügyvéd, hát miért ne? A másik ilyen gyülekezetnek korábban ez bevált...

jt · http://lmp678.blog.hu 2017.02.17. 14:56:14

@metal: köszönöm a bókot. Szerintem van még ezeknél jobb is. Például, hogy ha ezt a lóvét húszezresekből egymásra helyeznénk, akkor egy 55km magas tornyot kapnánk. Ez meg már majdnem űrprogram :)

@Ballib cenzúrázók réme 24: rosszul tudod, az LMP soha nem támogatta az olimpiát. Sőt, olyan szavazás is volt, ahol Csárdi Antal szavazott egyedül ellene. Az MSZP alatt meg jórészt nem is létezett az LMP (alapítva: 2009 február). Hovatovább az LMP az MSZP-SZDSZ kormány ellenzékeként alakult meg. Némi összefüggés mutatkozik ezzel a másik kérdésedre adott válaszunk: igenis, az MSZP is lopott.