HTML

Bemutatkozás

jakabfy_02.jpg

Jakabfy Tamás vagyok, az LMP képviselője Józsefvárosban, Józsefváros és Ferencváros külső részének országgyűlési képviselőjelöltje.

Az LMP jelöltjeként azért küzdök, hogy egy tisztességes országgá váljunk, ahol nincsenek pártokhoz kötődő botrányok, mert a pártok nem lopják a közpénzt, nincs kiváltságos osztály, és nem csalják el az adót. Ahol az erőforrásainkat közös fenntartható jövőnk megalapozására fordítjuk, nem magánzsebekbe tömjük, és ezzel további százezreknek adunk munkát, és megélhetést.

lmp_logo.jpg

Friss topikok

Címkék

Lakáseladások vadhajtásai

2018.07.01. 16:58 jt

A legtöbb önkormányzatunk már rég pénzzé tette a kommunizmusból örökölt lakásállományát, jó esetben fejlesztésre költve, rossz esetben felélve/ellopva az érte kapott pénzt. Józsefváros viszont a kerület nagyságához viszonyítva még jelentős bérlakásállománnyal rendelkezik. Mondjuk már nem túl sokáig, hiszen dübörög a lakásprivatizáció.


Az LMP programja tartalmazza, hogy a rendszerváltás óta leépített állami bérlakásszektort újra növekvő pályára kell állítani. Ha ugyanis az államnak nincsenek lakásai, akkor elég nehéz a fiatalok lakáshoz jutását segíteni. Még a gazdag nyugaton is jelentős az állami/önkormányzati bérlakások súlya, nem is kell messzebbre menni, mint Bécs, ahol folyamatosak az önkormányzati lakásépítések.

Józsefvárosban a múlt évig sok házat (sajnos, általában a legrosszabb állapotúakat) 100%-osan önkormányzati tulajdonban tartottak, bérlakásként. Ennek egy rendeletmódosítással vetettek véget,

ma már minden eladó.

Elég, ha a bérlő jelentkezik, hogy megvenné, erre még szórólapot is gyártott a vagyonkezelő:

jgk-lakaseladas-szorolap.jpg

Már a rendelet megalkotásakor jeleztem, hogy itt bizony problémák várhatók. Lettek is. Az a látszat ellenére még rendben van, hogy a komfortos lakást a becsült érték 55%-áért lehet megvenni, egy összegű fizetés esetén további 10% kedvezménnyel. A bírósági gyakorlat ugyanis nagyjából 50%-ban szokta meghatározni az értékvesztést, ha a lakás határozatlan időre bérbe van adva. A probléma részletfizetés esetén van: egészen friss eset, hogy

egy vevő 61 évi részletfizetést kapott

(igaz, ez esetben 100% volt a vételár, de 55% esetén is 33 év lett volna), amely teljesen életidegen, és bizonyosan nem érdeke az önkormányzatnak.

A másik problémás történet a MÁV telep lakásainak eladása. 2013-ban élénk tiltakozásom mellett fogadta el az Önkormányzat azt a konstrukciót, hogy a szabványos közműveket kiépíti, majd a telep lakásait ennek a beruházásnak az áráért adja el. Azaz nem kér semmi többet az ingatlanért, mint amit amúgy ráköltött. Mi ez, ha nem vagyonfelélés?

Persze ebben az esetben a helyzetet az is bonyolítja, hogy a lakók engedéllyel saját pénzből bővítették a bérlakásaikat, de hát nyilván nem a világ legbonyolultabb dolga volna, hogy ezekért a helyiségekért külön nem kérünk pénzt, azt a bérlők tulajdonának ismerjük el, a többit viszont a rendelet szerint ugyanúgy kezeljük, mint más lakásokat más városnegyedekben.
Ennek az elhibázott határozatnak a következtében jó sok lakást adtunk el a 10-20% közötti sávban, és az utolsó bizottsági ülésen abszolút rekordot döntöttünk,

valaki a becsült érték 7%-áért vehetett lakást.

Amennyiben július 8-án, vasárnap Győri Pétert választjuk polgármesternek, mindketten a fenti vadhajtások lenyesegetésén fogunk dolgozni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jakabfytamas.blog.hu/api/trackback/id/tr1814086353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.