HTML

Bemutatkozás

jakabfy.jpg

Zöld közszereplő, korábbi önkormányzati képviselő Józsefvárosban (2010-2019, LMP), Józsefváros és Ferencváros külső részének országgyűlési képviselőjelöltje (2014 és 2018). Szakpolitikai területek: gazdaság, közlekedés, energiapolitika.

Azért küzdök, hogy közös erőforrásainkat közös fenntartható jövőnk megalapozására fordítsuk, ne magánzsebekbe tömjük, és ezzel további százezreknek adunk munkát, és megélhetést.

Friss topikok

Címkék

Nem kell a glória, Tarlós Úr!

2019.09.16. 23:18 jt

Épp ma volt tíz éve, hogy tüntettünk zebrát követelve a Blaha Lujza térre. A villamosmegállónál azóta megvalósult, ezen a kis területen magunk mögött hagytuk a hetvenes éveket, de a többi oldalon még nem. Jó hírnek tűnik, hogy nemrég végre megtervezték Budapest eme központi terének a felújítását, és új zebrák vannak benne. De nézzük, melyek a rossz pontok!

1. Favágások

Amellett, hogy elég soknak tűnik a piros x a lenti térképen, fel kell hívnom a figyelmet arra, hogy a 2-10 sorszámmal jelölt fasor jó része átültetésre van kijelölve. Tekintettel azonban arra, hogy ezek már szép korban levő fák 20-30 cm közötti törzsátmérővel, ezek jó eséllyel ki fognak halni az átültetéssel járó főgyökér-átvágás miatt. Ha ezt elfogadjuk, alig marad valami a jelenlegi faállományból. Praktikusan megint tarvágással kezd a város, mint Tarlós alatt már annyiszor. Kéretik, hogy Szabó Úr, az új favédelmi biztos tekintse át a Blaha terveit is!

 

rsz_20190726_085439.jpgÁtültetésre jelölt szép, egészséges fasor, helyszínrajzon 2-10-zel jelölve. Ha helyben marad, biztos túléli.

rsz_20190726_085556.jpgEzek nem kis fák már, ha átültetik őket, jó eséllyel ki fognak száradni.

rsz_20190726_085420.jpgNem a legszebb, de "működő" facsoport. Árnyékot ad, szmogot szűr. A nagyobbik fele kivágásra jelölve, pedig jobb lenne, ha megúszná a motorfűrészt.

2. Glória

A József körút felőli oldalon több fát is maradóként jelöl a terv. Viszont közéjük kerül egy épület, amelynek az az attrakciója, hogy a körülötte építendő glória kívülről öleli a fatörzseket. Hát nem! Egyrészt ha a fatörzsektől egy méterre leásunk egy sávalapot, megint a gyökereket vágjuk el, a fa statikájában teszünk kárt, így lehet, hogy az első vihar ki fogja dönteni őket, -ezúttal már- rá az épületre. Az építési vállalkozó ilyen helyzetekben pedig előszeretettel vágja ki már az építés alatt a fát életveszélyre hivatkozva. Nem kell a glória, Tarlós Úr! De az épület sem: beton helyett zöldet minden térre!

Az épület ronda lesz, a szépségét a fáktól lopja

A tér beépítését tavalyig a Józsefvárosi Helyi Építési Szabályzat kifejezetten megtiltotta, majd a képviselő-testület ezt a kormányrendeletben előírt partnerségi egyeztetés megtartása nélkül megváltoztatta. Persze, lehet enyhíteni a szigorú tiltást, hogy lehessen például nyilvános WC vagy liftgépház a téren, de egy ilyen épület, ráadásul a zöldterületet veszélyeztetve teljesen fölösleges. Az építési szabályok módosítását bejelentésemre az illetékes kormányhivatal február óta vizsgálja, reméljük nem tart addig az eljárás, amíg az összes térkő lekerül a fák helyére!

3. Kerékpározás

Annyira XX. századi, hogy nem hajlandóak felfesteni kerékpársávokat! Pedig megegyeztek, hogy a helye ott lesz, így a főváros csak a festék árát fogja tudni megspórolni. Igénytelenség a köbön.

 

Megjegyzem, hogy a terv számos jó pontot is tartalmaz (pl a parkoló megszüntetése, a Corvin áruház előtti terület zöldítése), de a fentiek kijavítása elengedhetetlen, hogy egy XXI. századi élhető terünk keletkezzen, ahol szívesen megpihenünk, és nemcsak átrohanunk rajta.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jakabfytamas.blog.hu/api/trackback/id/tr214970600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása