HTML

Bemutatkozás

jakabfy_02.jpg

Jakabfy Tamás vagyok, az LMP korábbi önkormányzati képviselője Józsefvárosban (2010-2019), Józsefváros és Ferencváros külső részének országgyűlési képviselőjelöltje (2014 és 2018), gazdasági, közlekedési szakpolitikusa.

Azért küzdök, hogy egy tisztességes országgá váljunk, ahol nincsenek pártokhoz kötődő botrányok, mert a pártok nem lopják a közpénzt, nincs kiváltságos osztály, és nem csalják el az adót. Ahol az erőforrásainkat közös fenntartható jövőnk megalapozására fordítjuk, nem magánzsebekbe tömjük, és ezzel további százezreknek adunk munkát, és megélhetést.

lmp_logo.jpg

Friss topikok

Címkék

Egy képviselő búcsúja

2019.10.09. 18:06 jt

Már csak pár nap van hátra a mandátumomból, és a mostani választáson nem indulok. Sok indokom volt erre, most közlök egy rövid értékelést, mi maradt el az utóbbi időben Józsefvárosban.

A legfontosabb indokom, hogy elköltöztünk. Sajnos Józsefváros közel sem ideális a gyermekneveléshez. A zöldterület kevés és túlhasznált, a zaj állandó, a forgalom óriási, az utcák mocskosak, a levegő belélegezhetetlen. Nem véletlen, hogy aki teheti menekül innen gyerekestől. Érdemes az utóbbi egy, de inkább két évtizedet ezen a szemüvegen keresztül is megszemlélni: a vezetés nemhogy semmit sem tett, hogy a zsúfoltságot enyhítse, ami a fenti problémák fő okozója, hanem további nagyívű beépítésekkel, ún "befektetőbarát klímával", magyarul a csilliárdos csoportok kiszolgálásával, indokolatlan, akár százmilliós kedvezmények biztosításával egyenesen előidézi ezeket.

Igen, nem írtam el, százmilliókkal támogatja Józsefváros az ide betont hozó építési vállalkozókat. A Corvin sétányt építő Futureal csoport évekig tart lezárva több utcaszakaszt is felvonulási területnek, melynek elengedett közterület-foglalási díja sok száz millió forint.

Ez az összeg mindössze egy negyedévre vonatkozik, de a lezárás évek óta tart.

Másik példa a Hungária krt és a Százados út között, a régi kenyérgyár telkén épülő irodakomplexum, amely külön magassági kedvezményt kapott, plusz ráépíthető emeleteket bagóért, olyasvalamiért, amit jó eséllyel maga is megtett volna: a környező közterület rendezése az első osztályú irodaház bérlőinek alapvető igénye lett volna.

Méghozzá őszintén, hiszen magával a problémával sincs tisztában. Az általam kívánt zöld város ennek a teljes ellentéte: a zöldfelületeket növelni kell akár az utak, de legfőképpen a parkolók kárára. Át kell tervezni a várost, hogy jól érezzük magunkat benne, kevesebb legyen az autó, ami van, azt helyezzük távolabb, hogy maradjon hely zöldfelületeknek, közösségi tereknek, kevesebb legyen a zaj, mocsok, légszennyezés. A nyári hőségek ellen kezdjük el a védekezést, a városi hősziget hatás miatt már az is előfordul, hogy Józsefvárosban hat fokkal melegebbet mérnek, mint a városkörnyéken. Nem elég, hogy a klímaváltozás kezdi tönkretenni a Kárpát-medencét (árvizek, viharok, poloskainvázió, afrikai szúnyogok, 20 fok novemberben, villámlás márciusban, alföldi sivatagosodás, talajerő-csökkenés, hőhullámok, stb), de erre még mi magunk is rádobunk pár lapáttal betonozással, térkövezéssel, fairtással, dugóban autózással.

Ha lakókörnyezetünk élhetőségéről van szó, az önkormányzatunk gyakran széttárja a kezeit, hogy nincs hatásköre. Hát az tényleg nincs, de ettől még a lakosok szenvednek, majd szavaznak. És ha megtehetik, mint én, a lábukkal, el fognak költözni: már a 2014-es és 2019-es választás között is döbbenetesen kevesebb lett a lakóink száma. A zsúfolt luxusgettók meg gombamód nőnek ki a földből, amit tipikusan nem a magyar családok vesznek meg (hogy is vennék, ha gyereket nevelni lehetetlen!), hanem befektetők vagy külföldiek: már a választási kopogtatás jó része is angol nyelven zajlik. AirBnB-várost építünk! Erről beszélek, nézzük meg a zsúfolt beépítést a Grundnál: