HTML

Bemutatkozás

jakabfy.jpg

Zöld közszereplő, korábbi önkormányzati képviselő Józsefvárosban (2010-2019, LMP), Józsefváros és Ferencváros külső részének országgyűlési képviselőjelöltje (2014 és 2018). Szakpolitikai területek: gazdaság, közlekedés, energiapolitika.

Azért küzdök, hogy közös erőforrásainkat közös fenntartható jövőnk megalapozására fordítsuk, ne magánzsebekbe tömjük, és ezzel további százezreknek adunk munkát, és megélhetést.

Friss topikok

Címkék

Ludovika projekt: újabb fairtás Józsefvárosban

2015.10.13. 22:33 jt

Évek óta épülnek állami beruházásban a Ludovika campuson a Nemzeti Közszolgálati Egyetem különböző épületei. Orbán Viktor rendszeres vendége az évnyitóknak, azaz az egyetem fontossága legalább is közelíti a foci vagy az ulti fontosságát. Így erre Kocsis Máté polgármester talán még a kerület saját beruházásainál is büszkébb. Ebbéli büszkeségében megrendíteni mindössze egyszer sikerült, amikor 2013 őszén megmutattam neki ezt a "mellékhatást":

 

A Ludovika beruházáshoz tartozik a kerület évtizedekre visszamenőleg legnagyobb természetkárosítása. Ráadásul az egész indokolatlan, a kavicsos út kivételével semminek nem voltak útban a fák, de az út pár méterrel való elkanyarítása helyett a tarvágást választották. Mindezt 2013 őszén vitte véghez az állam, méghozzá legálisan, a kerületi önkormányzat és lakosság tudta nélkül, egy olyan eljárás keretében, amelyben az állam tulajdonképpen bármit megtehet nemzetgazdasági érdekre hivatkozva. És most indul a következő szakasz: a fővárosnak abban a kerületében irtanak ki 76 (!) újabb fát, azaz egy kis erdőt, amely kizárólag az itt található Fiumei úti Nemzeti Sírkertnek köszönheti, hogy nem tökutolsó a kerületek között az egy főre jutó zöldterület mértékében.

Ebben az eljárásban a képviselő (az ellenzéki képviselő) és bármely helyben lakó neve az, hogy "kuss", esetleg "dugulj el"! Fellebbezési jog ugyan létezik, de semmi értelme, hiszen a "döntés a közléssel fellebbezésre tekintet nélkül végrehajtható". Valamint "a fellebbezés benyújtásának a döntés végrehajtására nincs halasztó hatálya".

A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások gyorsításáról és egyszerűsítéséről szóló törvényt még az MSZP kormányok ideje alatt fogadta el az MSZP-FIDESZ nagykoalíció. A törvény már sokszorosan megbukott, nemcsak a helyiek kezéből veszi ki a jogot a környezetükről szóló döntés meghozatalához, hanem olyan legendás korrupciós ügyek is kapcsolódnak hozzá, mint a sukorói kaszinó.

Követeljük, hogy helyezzék hatályon kívül a kiemelt állami beruházásokról szóló törvényt!

Addig is, állítsuk meg a nemzet favágóit! Aki csatlakozna, írjon nekünk: jozsefvaros@lehetmas.hu

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jakabfytamas.blog.hu/api/trackback/id/tr907966130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A biztos utas 2015.10.14. 12:26:11

Ott nem laknak emberek? Senki ablaka nem néz oda? Nem veszi észre senki? Nem szól senki? Nem megy ki senki? Se rigmus, se táblák, se semmi?

Gyenge Idegzetű 2015.10.14. 12:38:48

Lol, hulyegyerek, a zoldfelulet nagysaga/fal szama, a kert rendezettsege sokkal nagyobb lesz.

Csak a terveket kellene megnezned es ertelmezned... Persze mit var toletek az ember... :D

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2015.10.14. 12:56:43

Tipikus magyar tervezési és építési stílus. Először irtsunk ki minden fát és bokrot, ha útban van, ha nem és majd valamikor telepítünk újakat. A Kossuth tér átépítésénél is ez volt a módi. A tér északi részén volt egy nagyon zép fasor parkkal, na ezt ki kellett irtani. Most ott van az új Kossuth szobor és a nagy térkősivatag, a modern magyar építészet jolly jokere. Hánynom kell ettől a hozzáállástól.
Arra nem gondol a sok mentális kihívásokkal küszködő fasz, hogy egy fa kivágása és esetleges pótlása nem megy az egyik napról a másikra?

2015.10.14. 14:57:48

Azért egy pillanatra álljunk meg. A poszter úr a saját két évvel ezelőtti posztjából emelt át három körömnyi képet, plusz egyetlenegy forrást, hivatkozást nem adott meg, csak bedobott pár kesergő mondatot meg egy számot. Ez ebben a formában lópikula, ha van ügy, akkor tessék érdemben beszámolni róla, ha nincs, akkor meg nem kell a levegőbe beszélni. Azt meg halkan jegyzem meg, hogy a fakivágásnak olykor vannak szakmai, a laikusoknak nem egyértelmű okai, ajánlatos az ilyesminek is utánanézni, nehogy nagy égés legyen belőle esetleg később.

konrada 2015.10.14. 14:59:40

@The Ghost Wolf:
...azért a világon máshol sem úgy van a tervezés, ahogyan nő a bokor meg a fű....

jt · http://jakabfytamas.blog.hu 2015.10.14. 15:31:24

@A biztos utas: Ha akkor kezdesz el tiltakozást szervezni, amikor már vágnak, biztos a kudarc.
Tudod mit, kedves @Gyenge Idegzetű? Ebben a városban, ebben a kerületben nyáron öt fokkal nagyobb a forróság, mint innen 20 kilométerre, mert folyamatosan vágják az ősfákat, és kis növésű díszfákkal pótolják. Menjenek hát fát irtani Felcsútra! Egy rendezett kerthez sok fa tartozik, nem 76 kivágott fa!
@The Ghost Wolf: telefonon beszéltem az ügyintézővel. Épp a Kossuth téri fakivágást emlegette (ami ellen egyébként akkor tüntetett is az LMP), szerintem azt is ő engedélyezte.
@shitgun: nesze: www.kormanyhivatal.hu/hu/budapest/hirdetmenyek/bfkh-v-keruleti-hivatala-epitesugyi-es-oroksegvedelmi-osztaly-hirdetmenye-006
www.kormanyhivatal.hu/hu/budapest/hirdetmenyek/bfkh-v-keruleti-hivatala-epitesugyi-es-oroksegvedelmi-osztaly-hirdetmenye-007
Továbbá 5 fa kivágásának lehet ésszerű oka, de 76-nak nemigen.

2015.10.14. 15:40:31

@jt: roppant elegáns képviselőként úgy válaszolni, hogy nesze. Valamiért azt hittem, az LMP-ben nem a szabvány bunkók ülnek, de tévedtem. Amit linkeltél, az egy hirdetmény a fakivágásról, nincs benne, az ok. Vagy te sem tudod, vagy nem akarsz utánajárni, vagy csak a fesztiválcsinálás a cél.

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2015.10.14. 16:38:25

A Ludovika kiemelt beruházás. Mint a hirdetményben is látható, okot nem is kell megadni. Az iratokba be lehet tekinteni - jövő héten, amikorra a kivágások már lehet, hogy lezajlanak...
Ráadásul a Kossuth tér esetében a betekintést is megtagadták többektől, önkényesen.

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2015.10.14. 16:51:37

@konrada: Persze, amit ki kell vágni az kivágják, de feleslegesen nem vágnak ki semmit. A Kossuth téren is, kinek voltak útban a fák, hacsak nem Morcos Bajusznak. Most ha nyáron állnak a turisták, akkor álldogálhatnak a tűző napon.
A világ fejlettebb részén már eljutottak oda a döntéshozók, és az emberek, hogy nem az az első dolguk, hogy kiirtsanak minden fát, bokrot, és növényt, majd a beruházás végén pár fát telepítsenek.
Tudod egy-egy olyan fa, mint amiket most kivágtak 50-100 év alatt nő meg ekkorára.

Lesley · http://8ker.blog.hu/ 2015.10.15. 17:02:53

első link 404, másodikban 15 van

jt · http://jakabfytamas.blog.hu 2015.10.15. 22:19:22

Azért 404, mert lejárt már az öt nap kifüggesztés. Tegnap este még fent volt. nyilván az 5 nap után a kormányhivatal leszedi, mert akkor már senkinek semmi köze hozzá szerintük.

jt · http://jakabfytamas.blog.hu 2015.10.15. 22:45:10

Az első döntés 61 fa, október 9-i dátum. Feltöltöttem ide: m.blog.hu/ja/jakabfytamas/orczy_ut_61_fa.pdf

vajdapeterutca 2015.10.17. 21:21:37

@jt: Mi történt a posztod óta? Kitettük a határozatot a 8ker megosztás alá, megírod, mi történt azóta?

vajdapeterutca 2015.10.17. 21:25:28

@jt: Ugyanez az V. kerületi építési hatóság nyelte le a bejelentést arról, hogy a Magdolna 12. függőfolyosóinak felújításánál a lakók életét veszélyeztetésével takarékoskodott az önkormányzat. Egyszerűen nem voltak hajlandók a Máté ügyében állást foglalni, nem érdekelte őket, hogy törvényt sértenek.

Lesley · http://8ker.blog.hu/ 2015.10.18. 09:16:38

@jt: politikuskám, érdekelnek ezek téged, vagy csak a saját öt perc hírneved miatt csinálod???
vagy csak több pénzt szeretnél a KocsisMálétól...

jt · http://jakabfytamas.blog.hu 2015.10.18. 17:35:58

@vajdapeterutca: Ma voltam kint, egyelőre úgy tűnik, nem kezdtek vágni semmit. De nagyon nagy a terület, és még nem tudjuk a pontos helyszínt sem. Az engedélyt várhatóan holnap tudjuk megismerni (ha addig nem hoznak egy személyre szabott törvényt, hogy ne tehessük). Mondanom sem kell, a keddi adatigénylésemre még nem válaszoltak, ki fogják várni a 15 napot. Az engedélyük meg 5 nap után végrehajtható.

A hatóságokról: én úgy veszem észre, hogy az 5. és 8. kerület még ennél is jobban összefonódott, keresztbe engedélyeznek egymásnak mindent. A vissza irányra példa a Szabadság téri emlékmű.

A biztos utas 2015.10.31. 20:47:51

@jt: Szerintem nem feltétlenül lesz sikertelen, de ha meg se próbálják....
süti beállítások módosítása