HTML

Bemutatkozás

jakabfy.jpg

Zöld közszereplő, korábbi önkormányzati képviselő Józsefvárosban (2010-2019, LMP), Józsefváros és Ferencváros külső részének országgyűlési képviselőjelöltje (2014 és 2018). Szakpolitikai területek: gazdaság, közlekedés, energiapolitika.

Azért küzdök, hogy közös erőforrásainkat közös fenntartható jövőnk megalapozására fordítsuk, ne magánzsebekbe tömjük, és ezzel további százezreknek adunk munkát, és megélhetést.

Friss topikok

Címkék

Egy képviselő búcsúja

2019.10.09. 18:06 jt

Már csak pár nap van hátra a mandátumomból, és a mostani választáson nem indulok. Sok indokom volt erre, most közlök egy rövid értékelést, mi maradt el az utóbbi időben Józsefvárosban.

A legfontosabb indokom, hogy elköltöztünk. Sajnos Józsefváros közel sem ideális a gyermekneveléshez. A zöldterület kevés és túlhasznált, a zaj állandó, a forgalom óriási, az utcák mocskosak, a levegő belélegezhetetlen. Nem véletlen, hogy aki teheti menekül innen gyerekestől. Érdemes az utóbbi egy, de inkább két évtizedet ezen a szemüvegen keresztül is megszemlélni: a vezetés nemhogy semmit sem tett, hogy a zsúfoltságot enyhítse, ami a fenti problémák fő okozója, hanem további nagyívű beépítésekkel, ún "befektetőbarát klímával", magyarul a csilliárdos csoportok kiszolgálásával, indokolatlan, akár százmilliós kedvezmények biztosításával egyenesen előidézi ezeket.

Igen, nem írtam el, százmilliókkal támogatja Józsefváros az ide betont hozó építési vállalkozókat. A Corvin sétányt építő Futureal csoport évekig tart lezárva több utcaszakaszt is felvonulási területnek, melynek elengedett közterület-foglalási díja sok száz millió forint.

Ez az összeg mindössze egy negyedévre vonatkozik, de a lezárás évek óta tart.

Másik példa a Hungária krt és a Százados út között, a régi kenyérgyár telkén épülő irodakomplexum, amely külön magassági kedvezményt kapott, plusz ráépíthető emeleteket bagóért, olyasvalamiért, amit jó eséllyel maga is megtett volna: a környező közterület rendezése az első osztályú irodaház bérlőinek alapvető igénye lett volna.

Méghozzá őszintén, hiszen magával a problémával sincs tisztában. Az általam kívánt zöld város ennek a teljes ellentéte: a zöldfelületeket növelni kell akár az utak, de legfőképpen a parkolók kárára. Át kell tervezni a várost, hogy jól érezzük magunkat benne, kevesebb legyen az autó, ami van, azt helyezzük távolabb, hogy maradjon hely zöldfelületeknek, közösségi tereknek, kevesebb legyen a zaj, mocsok, légszennyezés. A nyári hőségek ellen kezdjük el a védekezést, a városi hősziget hatás miatt már az is előfordul, hogy Józsefvárosban hat fokkal melegebbet mérnek, mint a városkörnyéken. Nem elég, hogy a klímaváltozás kezdi tönkretenni a Kárpát-medencét (árvizek, viharok, poloskainvázió, afrikai szúnyogok, 20 fok novemberben, villámlás márciusban, alföldi sivatagosodás, talajerő-csökkenés, hőhullámok, stb), de erre még mi magunk is rádobunk pár lapáttal betonozással, térkövezéssel, fairtással, dugóban autózással.

Ha lakókörnyezetünk élhetőségéről van szó, az önkormányzatunk gyakran széttárja a kezeit, hogy nincs hatásköre. Hát az tényleg nincs, de ettől még a lakosok szenvednek, majd szavaznak. És ha megtehetik, mint én, a lábukkal, el fognak költözni: már a 2014-es és 2019-es választás között is döbbenetesen kevesebb lett a lakóink száma. A zsúfolt luxusgettók meg gombamód nőnek ki a földből, amit tipikusan nem a magyar családok vesznek meg (hogy is vennék, ha gyereket nevelni lehetetlen!), hanem befektetők vagy külföldiek: már a választási kopogtatás jó része is angol nyelven zajlik. AirBnB-várost építünk! Erről beszélek, nézzük meg a zsúfolt beépítést a Grundnál:


Zsúfolt beépítés: mégis kinek van erre szüksége a beruházón kívül?

Ezek helyett Józsefvárosban is, mint másutt sajnos lufiszurkálással foglalkoztunk: migránsokkal, sorosokkal, ellenzéki helyek vegzálásával. Ha meg nem, akkor vagy Habonynak talicskáztuk ki a pénzt (kb 80 milliót!), vagy udvari építőipari kör megrendelésekkel való ellátásával, vagy gyanús cégeknek történő telekeladásokkal és zsúfolt beépítések és fakivágások engedélyezésével (ezernél is több fát vágtak ki Józsefvárosban egy ciklus alatt!) foglalkoztunk. Az Auróra rendelőintézet felújításának közbeszerzése bíróság által kimondottan szabálytalan volt, felelős nincs, és a parkolás sem patyolatfehér, hiszen akkor mivel magyarázzuk azt, hogy egy képviselőnek is csak titoktartási nyilatkozat aláírásával engednek betekintést a közbeszerzésbe?

habony-szamlalo-50m.jpgKépviselőtestületi ülésen a Habony-számlálóval

A pártcsatornákon kilobbizott döbbenetesen sok elnyert uniós pénzt elköltöttük, de abból a közelgő klímakatasztrófára való felkészülést csak a néhány épületszigetelés és valamennyi zöldudvar szolgált. Térkő meg beton annál inkább!

Szavazzunk Pikóra, ő biztosan el fog érni valamilyen javulást, ha a programjában foglaltakat elkezdi megvalósítani. De ez csak egy nehéz harc kezdete lesz. És az emberiség nem áll jól a klímaváltozás elleni háborúban. A Kárpát-medence meg még kevésbé.

A választás után fogok még írni nemindulásom további okairól, valamint az elmúlt 9 év keserű politikai tapasztalatairól, a magyarországi zöld politika jövőjéről. Hátha mandátum nélkül is kíváncsi lesz rá valaki.

Köszönöm annak az 1000-4000 józsefvárosinak és ferencvárosinak, akik az aktuális parlamenti és önkormányzati választásokon menetrendszerűen rám szavaztak. Nekik meg tudom ígérni, hogy ha személyesen őket nem is biztos, hogy fogom még képviselni, hallani fognak még rólam, és még az is lehet, hogy másokat, máshol, hasonló alapossággal fogok. Blogom pedig fókuszt fog váltani, a helyi ügyek helyett regionális és országos témákra, leginkább zöld közlekedési és gazdasági ügyekre fog fókuszálni.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jakabfytamas.blog.hu/api/trackback/id/tr5815171454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alonezacsikolat 2019.10.14. 18:05:21

Nem kár érted, takarodj is el a francba...

Ha nem lettek volna a magadfajta mocskok, már 14-ben elzavarhattuk volna a Fideszt, már 14-ben megvalósulhatott volna az az összefogás, ami miatt ma a teljes világsajtó Orbán hatalmas vereségéről beszél és a magyar ellenzék összefogását ünnepli.

Az, hogy Orbán és maffiája szabadrablást folytathat, hogy félelem nélkül tehetett meg eddig bármit, hogy vígan építhetett egy putyini diktatúrát európa közepén, az te és a hozzád hasonlók (Schiffer, SRB, stb...) bűne és felelőssége! Ti voltatok azok, akik az ellenzék megosztásával, az összefogás folyamatos megfúrásával lehetővé tettétek a NER kiépítését, korlátlan erősödésést, a magyar demokrácia lebontását, a magyar gazdaság leruralását.

Még tavaly se volt annyi gerinc se benned, se a többi mocsokban, hogy legalább a legesélyesebb javára visszalépjetek és harmadszor is kétharmadhoz segítettetétek Orbánt.

Ha rajtad és a hozzád hasonlókon múlott volna, még évtizedekig nézhetnénk Orbán és sleppje gátlástalan szabadrablását. Így is sok-sok évtized lesz helyrehozni azt a rengeteg kárt, amit okoztatok.

Most, hogy mind eltakarodtatok a politikából, talán elindulhat végre valami, hogy az ország visszatérhessen a demokrácia útjára.

Megnyugtatlak: kurvára senki nem kíváncsi a képmutató dumádra.

jt · http://jakabfytamas.blog.hu 2019.10.14. 21:53:24

@alonezacsikolat: elször is szeretném megnyugtatni, hogy nem tűntünk el a politikából. Másodszor is ezt a legesélyesebb dolgot már többször kitárgyaltuk, és pont nem úgy van, ahogy mondja. Harmadszor pedig már megérte megírni ezt a cikket, hogy ez a gyönyörű komment megszülethessen.

alonzeacsikolat 2019.10.15. 10:02:03

@jt: Szeretnélek megnyugtatni, hogy de, eltüntetek, senki nem kívánicsi már rátok, nem vagytok tényezők többé. Az általad leárulózott Párbeszédesekből lettek valakik, belőletek meg senkik lettek és ez már így marad.

"pont nem úgy van, ahogy mondja" - Ez aztán érv. :) Semmi gond, ne is erőltesd meg magad, hazudtál már eleget egy életre. Élj tagadásban, ha még ahhoz is gyáva vagy, hogy szembe nézz a valósággal.

Örülök, hogy örülsz a kommentemnek, szerintem is gyönyörű lett, nézegsd csak büszkén. Más kommentet úgyse kapsz már, ahhoz ugye olvasók is kellenének, azok meg neked nincsenek - lásd első mondat.

bodis.lajos 2019.10.29. 17:22:24

@alonzeacsikolat: Jakabfy Tamás képviselői munkája nem csak sikertörténet, a kerületi LMP-é pláne. De Tamás két cikluson át végig az önkormányzat két legszorgalmasabb és legalaposabb, így leghasznosabb képviselője közé tartozott. A tapasztalatai beépültek a most létrejött választási összefogás programjába és sikerébe. Az LMP a társadalmasításban nem volt sikeres. A Párbeszéd az egyezkedésekben és a nyerni képes kampány megszervezésében sikeres volt, és lehet reménykedni, hogy a kormányzásban is bizonyítani fog, de ez a jövő kérdése. Ezek alapján azt mondani, hogy az egyikek valakik, a másikak meg senkik, hát...
süti beállítások módosítása