HTML

Bemutatkozás

jakabfy.jpg

Zöld közszereplő, korábbi önkormányzati képviselő Józsefvárosban (2010-2019, LMP), Józsefváros és Ferencváros külső részének országgyűlési képviselőjelöltje (2014 és 2018). Szakpolitikai területek: gazdaság, közlekedés, energiapolitika.

Azért küzdök, hogy közös erőforrásainkat közös fenntartható jövőnk megalapozására fordítsuk, ne magánzsebekbe tömjük, és ezzel további százezreknek adunk munkát, és megélhetést.

Friss topikok

Címkék

Program 5. - Egészséges életet a városban!

2014.03.16. 10:49 jt

Egészséges életet a nagyvárosban is!

Az LMP célja, hogy a nagyvárosokban is biztosítsa az egészséges élet feltételeit. Tisztább levegőt, több zöldfelületet, parkokat, egészséges lakhatási feltételeket, biztonságos élelmiszereket elérhető áron és mindehhez kielégítő minőségű egészségügyi ellátórendszert kívánunk teremteni.

park.jpgA városi élet egészségtelen hatásaival a sajtó (és a háziorvos) rendszeresen szembesíti annak lakóit, ugyanakkor a munkavállalás és a városi szolgáltatások sok millió ember életét köti hazánkban is a városokhoz. A káros hatások elkerülése érdekében ugyan sokak döntenek az elköltözés mellett, de ez a körülményeket nem javítja, sőt az ingázó életmód következtében fellépő további szennyezés tovább romló környezeti állapotot okoz.

Az LMP szerint a valódi megoldás nem az, hogy elhagyjuk a várost, hanem az ha megváltoztatjuk!

Élhető városokat létre lehet hozni szemléletváltással, összefogással, közösségi döntésekkel.

A városi élet egyik legismertebb veszélyforrása a levegő szennyezettsége, a szmog. Általában már márciusra elérjük az uniós szabályok szerint egész évre megengedhető 35 szennyezett napot, emiatt uniós eljárás van folyamatban Budapest ellen is. Az elmúlt években a téli hónapokban rendszeressé váltak Budapesten is a szmogriadók, amelyek azonban a probléma kezelésében egyáltalán nem nyújtanak hatékony megoldást. A megoldás rövid és hosszú távon a zöldfelületek növelésében, a közlekedés átszervezésében – főleg az autóhasználat csökkentésében – és az energiafogyasztás általános csökkentésében rejlik. Utóbbit például a hatékony épületszigetelésekkel kezdjük, és jó ha tudjuk, nem csak a pénztárcánknak kedvez, ha kevesebb földgázt vagy más tüzelőanyagot égetünk el.

Lakhatás. A lakókörnyezet, és az egészséges, biztos lakhatás alapvetően befolyásolja az életminőségünket. Minden embernek joga van ahhoz, hogy fedél legyen a feje fölött, és lakásában a higiéniás körülmények megfelelőek legyenek. Poloskákkal, csótányokkal fertőzött vizesedő és penészes lakásokban él Budapesten több ezer ember. Az állam és az önkormányzatok hatékony beavatkozása szükséges ezeknek az állapotoknak a felszámolásához.

Egészségügy. A városi lakosságnak általában nem kell sok kilométert utazni ahhoz, hogy egészségügyi szolgáltatásokat igénybe vehessen. Mégis sokszor hónapokat kell várnia egy-egy vizsgálatra vagy beavatkozása. Az egészségügyi rendszer hatékonyabbá tétele, az ő életminőségük javulásának is fontos eleme.

Étel. Hosszú távon az egészséges élet egyik kulcsa a jó minőségű, vegyszerektől, tartósítószerektől és mesterséges anyagoktól mentes élelmiszerek fogyasztása. Az élelmiszerek minőségét mindenki számára ellenőrizhetőbbé teszi, ha a fogyasztók közvetlenül a termelőktől vásárolják az élelmiszert. Ennek egyik formája a közvetlen kereskedelmi hálózat, ahol a termelők és a fogyasztók egymással szerződnek a rendszeres vásárlásra. A másik lehetséges út a kistermelői piacok fejlesztése. Ha a gazdáktól vásároljuk az élelmiszert, közvetlenül nekik jelezhetünk vissza, ha gond van a minőséggel, és ami szintén fontos, a helyi gazdaságot erősítjük. Az LMP szerint az ilyen kereskedelmi módszerek fejlesztése a gazdaság és az élet fenntarthatóságának is záloga.

A városi közösségi kertek hálózatának fejlesztésével több legyet is üthetünk egy csapásra. Növekszik a zöldfelületek aránya, megerősödnek a helyi közösségek, és a kertek tagjai maguknak termelhetnek vegyszermentes, saját maguk által ellenőrzött minőségű élelmiszert.

Test – aktív élet. A városi zöldfelületek, parkok fejlesztése elősegítheti, hogy a városlakók, egyedülállók és családosok egyaránt szívesen tartózkodjanak a szabadban. Sétával, kocogással a fizikai erőnlét, a szervezet ellenálló képessége is javul, és a kerékpározás sem csak a levegő minőségét javítja.

(kép innen)

Szólj hozzá!

Címkék: program

A bejegyzés trackback címe:

https://jakabfytamas.blog.hu/api/trackback/id/tr985760947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása