HTML

Bemutatkozás

jakabfy.jpg

Zöld közszereplő, korábbi önkormányzati képviselő Józsefvárosban (2010-2019, LMP), Józsefváros és Ferencváros külső részének országgyűlési képviselőjelöltje (2014 és 2018). Szakpolitikai területek: gazdaság, közlekedés, energiapolitika.

Azért küzdök, hogy közös erőforrásainkat közös fenntartható jövőnk megalapozására fordítsuk, ne magánzsebekbe tömjük, és ezzel további százezreknek adunk munkát, és megélhetést.

Friss topikok

Címkék

Lakáseladások vadhajtásai

2018.07.01. 16:58 jt

A legtöbb önkormányzatunk már rég pénzzé tette a kommunizmusból örökölt lakásállományát, jó esetben fejlesztésre költve, rossz esetben felélve/ellopva az érte kapott pénzt. Józsefváros viszont a kerület nagyságához viszonyítva még jelentős bérlakásállománnyal rendelkezik. Mondjuk már nem túl sokáig, hiszen dübörög a lakásprivatizáció.


Az LMP programja tartalmazza, hogy a rendszerváltás óta leépített állami bérlakásszektort újra növekvő pályára kell állítani. Ha ugyanis az államnak nincsenek lakásai, akkor elég nehéz a fiatalok lakáshoz jutását segíteni. Még a gazdag nyugaton is jelentős az állami/önkormányzati bérlakások súlya, nem is kell messzebbre menni, mint Bécs, ahol folyamatosak az önkormányzati lakásépítések.

Józsefvárosban a múlt évig sok házat (sajnos, általában a legrosszabb állapotúakat) 100%-osan önkormányzati tulajdonban tartottak, bérlakásként. Ennek egy rendeletmódosítással vetettek véget,

ma már minden eladó.

Elég, ha a bérlő jelentkezik, hogy megvenné, erre még szórólapot is gyártott a vagyonkezelő:

jgk-lakaseladas-szorolap.jpg

Már a rendelet megalkotásakor jeleztem, hogy itt bizony problémák várhatók. Lettek is. Az a látszat ellenére még rendben van, hogy a komfortos lakást a becsült érték 55%-áért lehet megvenni, egy összegű fizetés esetén további 10% kedvezménnyel. A bírósági gyakorlat ugyanis nagyjából 50%-ban szokta meghatározni az értékvesztést, ha a lakás határozatlan időre bérbe van adva. A probléma részletfizetés esetén van: egészen friss eset, hogy

egy vevő 61 évi részletfizetést kapott

(igaz, ez esetben 100% volt a vételár, de 55% esetén is 33 év lett volna), amely teljesen életidegen, és bizonyosan nem érdeke az önkormányzatnak.

A másik problémás történet a MÁV telep lakásainak eladása. 2013-ban élénk tiltakozásom mellett fogadta el az Önkormányzat azt a konstrukciót, hogy a szabványos közműveket kiépíti, majd a telep lakásait ennek a beruházásnak az áráért adja el. Azaz nem kér semmi többet az ingatlanért, mint amit amúgy ráköltött. Mi ez, ha nem vagyonfelélés?

Persze ebben az esetben a helyzetet az is bonyolítja, hogy a lakók engedéllyel saját pénzből bővítették a bérlakásaikat, de hát nyilván nem a világ legbonyolultabb dolga volna, hogy ezekért a helyiségekért külön nem kérünk pénzt, azt a bérlők tulajdonának ismerjük el, a többit viszont a rendelet szerint ugyanúgy kezeljük, mint más lakásokat más városnegyedekben.
Ennek az elhibázott határozatnak a következtében jó sok lakást adtunk el a 10-20% közötti sávban, és az utolsó bizottsági ülésen abszolút rekordot döntöttünk,

valaki a becsült érték 7%-áért vehetett lakást.

Amennyiben július 8-án, vasárnap Győri Pétert választjuk polgármesternek, mindketten a fenti vadhajtások lenyesegetésén fogunk dolgozni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jakabfytamas.blog.hu/api/trackback/id/tr5814086353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása