HTML

Bemutatkozás

jakabfy.jpg

Zöld közszereplő, korábbi önkormányzati képviselő Józsefvárosban (2010-2019, LMP), Józsefváros és Ferencváros külső részének országgyűlési képviselőjelöltje (2014 és 2018). Szakpolitikai területek: gazdaság, közlekedés, energiapolitika.

Azért küzdök, hogy közös erőforrásainkat közös fenntartható jövőnk megalapozására fordítsuk, ne magánzsebekbe tömjük, és ezzel további százezreknek adunk munkát, és megélhetést.

Friss topikok

Címkék

A vakcinaeufóriáról

2020.11.23. 12:45 jt

Az utóbbi napokban egymást érik a hírek, hogy melyik ország vakcinája érte el aktuálisan a hatásossági rekordot. lassan már akkor sem kapjuk fel a fejünket, amikor az lesz a következő, hogy egy vakcina 101%-os, azaz a beoltottakon kívül még a környezetre is kisugározzák a védettséget. Pedig jó lesz figyelni, és a túlzott, média által (akár akaratlanul is) gerjesztett várakozásokat le kéne hűteni, mégpedig egy ideális világban a hivatalos szerveknek. Persze tőlük nehéz ilyet várni, hiszen Majka két hét alatt többet tett kommunikációsan, mint amit az operatív törzsnek fél év alatt sikerült.

No de lássuk, miért lenne szarvashiba az első sikeres, engedélyezett, nyugati és keleti kísérletek során validált, bizonyosan hatásos vakcina bejelentésekor tűzbe dobni a maszkokat:

  1. A vakcinát több milliárd adagban legyártani nagyon sok idő. Az amerikaiak mondták, hogy jövőre 1,3 milliárdot vállalnak. Ez édeskevés. Ha egyszerre öt gyártó kezd heteken belül ugyanilyen sorozatgyártásba, akkor lesz nagyjából elegendő a jövő év végéig.
  2. Logisztikai problémák: adagok milliárdjainak el kell jutni az emberekhez. Már ez se semmi, de ilyenkor az sem apróság, hogy egyes vakcinákat folyamatosan hűtve, vagy akár egyenesen mínusz 70 fokon kell tárolni. Ez utóbbi soha nem fog eljutni Fekete-Afrikába. Reméljük, lesz egyszerűbben szállítható oltás is.
  3. Egyes vakcinákból ismétlő oltásra is szükség van, és ez elég tipikus. A szükséges mennyiséget persze duplájára emeli.
  4. Ha már oltanak, a járvány tetőzéséhez el kell érni nagyjából a 40-50%-os átoltottságot. Ez itthon ötmillió oltás, szintén hónapok kérdése. Eddig a pontig, egyéb intézkedések híján növekszik az új fertőzések száma, innentől kezd csökkenni. A korlátozásokat eddig a pontig célszerű fenntartani, és innentől lehet
  5. A nyájimmunitáshoz szükséges 60-70%-os átoltottság, ez további egy vagy néhány hónap.
  6. Az első generációs oltások, pláne ilyen rohammunkában nem szoktak  tökéletesre sikerülni. Nem tudjuk, csak sejtjük, hogy a vírus mennyire változékony, peches esetben sajnos teljes újratervezés lesz szükséges.
  7. Az is talány, hogy a pár hónapja kikísérletezett hatásos vakcinák közül lesz-e olyan, amely hosszú évekre hatásos marad, vagy esetleg rendszeresen újra kell majd oltani. A gyógyszergyáraknak ez nagy biznisz volna, de az embereknek, társadalmaknak nem kis költség.

Összességében bármit is hallunk a híradóban, bármit is mondanak az ismerősök (a tízmillió fociedző mellett a tízmillió járványszakember országa is lettünk), mindannyiunk érdekében hordja mindenki a maszkot, és ne tervezzen előre a tavaszra sem. Azt saccolom, hogy ha továbbra is jól megy a fejlesztés, a kockázatvállalóbbak (illetve a már átesettek vagy átoltottak) már jövő nyáron kimozdulhatnak otthonról. Addig felejtsük el a wellnesst, a síutakat, bulikát, és vegyük minimumra az idős rokonok látogatását, és ne töltsünk zárt térben időt olyanokkal, akikkel nem feltétlenül szükséges, valamint mindenki, aki még nem tette, rohamozza meg a legközelebbi patikát, és vegye meg a legolcsóbb D-vitamin készítményt, és minden nap használja!

(kép innen)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jakabfytamas.blog.hu/api/trackback/id/tr1016296450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása