HTML

Bemutatkozás

jakabfy.jpg

Zöld közszereplő, korábbi önkormányzati képviselő Józsefvárosban (2010-2019, LMP), Józsefváros és Ferencváros külső részének országgyűlési képviselőjelöltje (2014 és 2018). Szakpolitikai területek: gazdaság, közlekedés, energiapolitika.

Azért küzdök, hogy közös erőforrásainkat közös fenntartható jövőnk megalapozására fordítsuk, ne magánzsebekbe tömjük, és ezzel további százezreknek adunk munkát, és megélhetést.

Friss topikok

Címkék

Program 6. - Pénzt az oktatásba!

2014.03.30. 16:20 bmmv

iskola.jpg

Minden kormány azt hangsúlyozta a rendszerváltás óta, hogy az ország fejlődésének a kulcsa a „kiművelt fejekben” van, mégis a közhelyektől a realitás felé elmozdulni nem tudtak: a Magyarországon felnövekvő gyerekek és fiatalok tudása az átlagot tekintve nem versenyképes az Unióban sem. A lexikális tudásra építő tantervek csak szlogenek szintjén foglalkoznak a készségfejlesztéssel, a gyakorlatban erre kevés lehetősége (és felkészültsége) van a pedagógusoknak. Ezt igazolják az évente elkészített PISA jelentések, kompetencia-felmérések. Pedig az oktatási rendszer akkor lesz hatékony, ha használható tudást ad és készségeket fejleszt, ami aztán jól hasznosítható a munkaerőpiacon – itthon és a határokon túl. E mellett fontos, hogy a rászoruló gyerekek ingyenesen jussanak hozzá a tankönyvekhez, és iskolai előmenetelüket mentor programmal, és ösztöndíjakkal támogassuk. Az általános iskolákban a túlállamosítás, a szakmával nem egyeztetett, merev, politikailag elfogult Nemzeti Alaptanterv és a tankönyvpiac szétverése csak elmélyíti a különbségeket Magyarország és az Unió többi országa között, és nem szabad munkavállalókat, hanem a jövő közmunkásait dobja ki majd a gépezet.

Az ország jövője nagymértékben függ az oktatási rendszer versenyképessé tételétől, olyan szemlélet terjesztésétől, ami a gyermekeket a későbbi élet valódi kihívásaira készíti fel, kreatív és folyamatos és nyitott a folyamatos megújulásra. E mellett a felsőoktatásban az értékes kutatásokra, fejlesztésekre és innovációkra pénzt kell szánni. A felsőoktatásban jelenleg párhuzamosan folyik az egyetemek, főiskolák működési feltételeinek ellehetetlenítése, az egyetemi autonómia megsértése, és közben a röghözkötés és az államilag támogatott képzések csökkentése a diákokat eltántorítja a továbbtanulástól. Már napjainkban is több ezer, tízezer diák dönt úgy, hogy tanulmányait inkább Ausztriában vagy Dániában folytatja, ahol jobb a felsőoktatás, és ingyenes.

Elengedhetetlen, hogy legalább azt a pénzt visszaadjuk az oktatásba, amelyet az utolsó két kormány vett el, de az LMP programja távlati célként azt tűzi ki, hogy másfélszer ennyit szánjunk az ágazatra, befektetésként a jövőbe.

(kép innen)

1 komment

Címkék: program

A bejegyzés trackback címe:

https://jakabfytamas.blog.hu/api/trackback/id/tr625760966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása