HTML

Bemutatkozás

jakabfy.jpg

Zöld közszereplő, korábbi önkormányzati képviselő Józsefvárosban (2010-2019, LMP), Józsefváros és Ferencváros külső részének országgyűlési képviselőjelöltje (2014 és 2018). Szakpolitikai területek: gazdaság, közlekedés, energiapolitika.

Azért küzdök, hogy közös erőforrásainkat közös fenntartható jövőnk megalapozására fordítsuk, ne magánzsebekbe tömjük, és ezzel további százezreknek adunk munkát, és megélhetést.

Friss topikok

Címkék

A nemzet favágói

2016.03.17. 14:52 jt

Eljött ez a nap is, a Fidesz, a nemzet favágója a Városligetnek is nekiesett, pusztít mindent, ami a városban még élhető: Kossuth tér, Ludovika tér, Köztársaság tér, Orczy park, stb. Most azonban már jobban kihúzta a gyufát, lévén a leginkább szem előtt levő városi parkot akarják megnyírni. A sémával már Józsefvárosban, a Ludovika téren és az Orczy parkban is több hullámban találkoztunk már. A recept a következő:

 

1. Végy egy nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházást!
Az erről szóló törvényt még az MSZP-s időkben fogadta el az MSZP és Fidesz nagykoalíciója (2006. évi LIII tv.). A kormány kiemelt beruházásnak nyilváníthat bármit, ezzel "egyszerűsítheti" a hatósági eljárásokat, ami praktikusan kiiktat bármi féle kontrollt. A kormány tulajdonképpen érdemi indoklás nélkül parttalanul jelöli ki a projektjeit (ezen a linken például négyszázhetvenhat (!) kiemelt beruházást sorol fel a hatályos kormányrendelet).

2. Intézd a haverokkal!
A hatósági eljárásokat tehát főleg valamilyen állami szerv kezdeményezi, lévén tipikusan állami beruházások. Ezekhez a beruházásokhoz már az elsőfokú hatóság szerepére is a kormányhivatalt jelölik ki. Tehát végső soron a kormány kérvényéről a kormány dönt. A lakóknak, civil szervezeteknek a beavatkozóként való megjelenését nem teszik lehetővé. Budapesten a budai oldalra az I. kerületi, a pesti oldalra az V. kerületi kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelémi Osztály rendelkezik illetékességgel, ez utóbbinál az ügyeket Kosztyu Anikó osztályvezető intézi (annyira, mintha más nem is dolgozna azon az osztályon). Amikor egy Orczy parkot érintő (egyébként a városligetinél nagyobb, 76 fát érintő) ügyben bejelentkeztünk nála, két hétre adott időpontot a fogadóórájára. Mi persze bejelentkezés nélkül elmentünk egy korábbi hivatalos fogadóórájára, természetesen nem volt nála senki, és láthatóan nem örült a látogatásunknak. Elmondta, hogy ez a gyakorlat a bíróság előtt megállja a helyét, és még csak a határozatból sem ad másolatot, nemhogy az eljárás során keletkezett egyéb dokumentumokból, ahogy azt kértük.

3. Zárd ki a tényleges jogorvoslat lehetőségét!
Fellebbezésre csak rendkívül szűk körben (pl az érintett telek (rész)tulajdonosa számára) van lehetőség. De ez sem számít, hiszen a döntésről egy hirdetményt kell csak közzétenni, amely ha 5 napig kint lóg, akkor a határozat fellebbezésre való tekintet nélkül végrehajtható. A jelen ügyben ezen a ponton változott a séma: most már csak egy napot kellett hirdetni. Ezt is kreatívan értelmezték: tegnap délután háromkor került ki a hirdetmény, és ma reggel már dübörögtek a láncfűrészek. A törvény egyébként így szól: "A döntés közlésének napja - a kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánító kormányrendelet eltérő rendelkezése hiányában - a hirdetmény kifüggesztését követő 5. nap." Tehát a kormány már előre számolt a tiltakozással, és a rendeletben csökkentette a közlési időt a minimumra.

Azt hiszem, mára ennyi elég is volt, hogy mindenki menjen a Városligetbe védeni a fákat, és követelje azt, amit az LMP már vagy hat éve, hogy a kiemelt nemzetgazdasági beruházásokról szóló törvényt helyezzék hatályon kívül!

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jakabfytamas.blog.hu/api/trackback/id/tr948489690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ballib cenzúrázók réme 4 2016.03.18. 12:06:20

A városligetre nagyon ráfér a felújjítás.

Ellenőrizzétek le, hogy a kormány állításának megfelelően több lesz a zöldterürel, és fa, mint most.

Ha igen, akkor mi a fenéért cirkuszoltok ?

Azért mert csak így lehet felújjítani az épületeket ?
Rohadjanak el az épületek a fék miatt ???

Nem vagytok normálisak !

VadMacs 2016.03.18. 13:31:55

Fordított politikai felállás esetén borítékolható, hogy te fröcsögnél itt elsőként, és persze a leghangosabban az ilyesmi ellen...

5perc 2016.03.18. 14:24:40

@Ballib cenzúrázók réme 4:
Mit javasolsz a "Ha nem"-re?
Ott, ahol a fákat vágják, milyen épületet fognak "felújítani"?

jt · http://jakabfytamas.blog.hu 2016.03.18. 14:47:26

@Ballib cenzúrázók réme 4: Ha nem favágók, hanem zöldfelület növelők, padfelújítók vagy aszfaltfeltörők lepték volna el a ligetet, biztos nem lett volna barikádépítés meg egész éjjel virrasztás.
süti beállítások módosítása