HTML

Bemutatkozás

jakabfy.jpg

Zöld közszereplő, korábbi önkormányzati képviselő Józsefvárosban (2010-2019, LMP), Józsefváros és Ferencváros külső részének országgyűlési képviselőjelöltje (2014 és 2018). Szakpolitikai területek: gazdaság, közlekedés, energiapolitika.

Azért küzdök, hogy közös erőforrásainkat közös fenntartható jövőnk megalapozására fordítsuk, ne magánzsebekbe tömjük, és ezzel további százezreknek adunk munkát, és megélhetést.

Friss topikok

Címkék

Ne dőlj be! Az Egyetem érvelése nem fedi a valóságot

2016.06.09. 23:32 jt

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem a hétfői incidens után sajtóközleményt adott ki. Az ombudsmanhelyettessel való konfliktusát erről lefejtve elemezzük, mennyire tényszerű a közlemény. Először megnézzük, mi van benne, aztán azt, hogy mi hiányzik.

Ami benne van:

Az NKE mindig messzemenőkig szem előtt tartotta és tartja a természeti értékek megóvását, tiszteletben tartja a történeti park adottságait és igyekszik a jogerős engedélyek birtokában végzett beruházási tevékenységét az értékek védelmével összhangba hozni.

Ennek ékes bizonyítéka a 2013 óta a Ludovika téren és az Üllői út mentén már eddig kivágott 130-nál is több fa. Ez egy focipálya méretű erdő.

Tegnap közműfektetés miatt, érvényes hatósági engedély birtokában mindössze négy fát vágott ki a beruházó a parknak egy olyan részén, ami eddig rendkívül elhanyagolt állapotban volt.

Aha, persze. Pontosan azért vágtak ki éppen négy fát, mert a többit megakadályoztuk. A helyszínen levő munkások elmondásából egyértelmű volt, hogy az egész fasor kivágására kaptak megbízást.

Éppen a Ludovika Campus beruházás eredményeként fog ez a terület is majd megújulni, a közpark részévé válni, ahol az egyetemi és a budapesti polgárok kikapcsolódhatnak. Ezzel a beruházással teremti meg az NKE annak a lehetőségét, hogy olyan természeti környezet jöjjön létre a park megújításával, amely méltó a józsefvárosi polgárokhoz.

Ezen a területen jelenleg kb hét futballpályányi famentes szabad terület áll rendelkezésre, ahol minden további nélkül fel lehet húzni épületeket. Az egyetem a szabad területeket körülvevő fasorokat kezdte el kivágni. Nem szeretnénk, ha fa nélkül válnának a közpark részévé új területek, sokkal jobb volna, ha fákkal együtt történne ez. Már csak amiatt is, hogy ez közPARK.

Civil kezdeményezésre és természetvédelmi szakemberek bevonásával az egyetem felülvizsgálta a fakivágási terveket, és a többségében növény-egészségügyi, illetve balesetvédelmi okok miatt jogerős engedélyben kivágásra ítélt 145 fa közül több mint 30-at megpróbál mégis megtartani a beruházás területén. Az új épületek elhelyezése során a történeti kerten kívül, de az Orczy- park területén belül sajnos elkerülhetetlen a fák kivágása, de az emiatt keletkező fapótlási kötelezettségének az egyetem eddig is és ezután is maradéktalanul eleget tesz.

Nem szeretnénk, hogy óriás lombkoronájú ötven éves fákat pár facsemetével pótoljanak. Az épületek elhelyezése pedig a fasorok bolygatása nélkül is lehetséges. Sokkal közelebb kerülnénk az ideális állapothoz, ha az arány megfordulna, és legfeljebb 30 fa kivágására kerülne sor.

Jelenleg is fa-és növénytelepítés zajlik az egyetem előtti Ludovika téren és a Nagyvárad térnél is. A campus beruházás tíz hektárnyi eddig elzárt  területet integrál a parkba, amelynek egy hektárral fog nőni a zöld felülete.

Itt a megfogalmazásra kell figyelni. Gondosan próbálják zöldre festeni a fakivágásokat:

nedoljbe.jpg

 

Ami a közleményből hiányzik:

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem a projekt elmúlt kb 3 éve alatt soha semennyit nem konzultált a környékbeliekkel a beruházásról. Az első lakossági fórum kedden 17 órakor lesz, a Ligetvédők - Orczy park nyomására. Helyszín: NKE kollégium, Orczy út 1 (Nagyvárad tér), multimédiás terem.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jakabfytamas.blog.hu/api/trackback/id/tr818794782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása