HTML

Bemutatkozás

jakabfy.jpg

Zöld közszereplő, korábbi önkormányzati képviselő Józsefvárosban (2010-2019, LMP), Józsefváros és Ferencváros külső részének országgyűlési képviselőjelöltje (2014 és 2018). Szakpolitikai területek: gazdaság, közlekedés, energiapolitika.

Azért küzdök, hogy közös erőforrásainkat közös fenntartható jövőnk megalapozására fordítsuk, ne magánzsebekbe tömjük, és ezzel további százezreknek adunk munkát, és megélhetést.

Friss topikok

Címkék

Ezt is mi fizetjük - a harmadik bíróság ítélte el Kocsis Mátét

2014.10.09. 13:24 jt

A vs.hu írta meg, hogy lezárult a "Lucifer-ügy" harmadik bírósági tárgyalása. A Kúria nem okozott meglepetést, helybenhagyta az első és másodfokú bíróságok döntését, hogy az önkormányzatnak ki kell fizetnie 6,4 millió Ft kártérítést egy Kocsi Máté SMS-ei miatt kirúgott közalkalmazottnak. Tavaly hiába érdeklődtem, honnan fogja fedezni a költségvetés ezt a fölösleges kiadást, most már tudjuk, hogy az összeget már inkasszózták is az önkormányzat számlájáról.

Kocsis Máté magát nevezte Lucifernek az SMS-ekben.

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jakabfytamas.blog.hu/api/trackback/id/tr716773827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vajdapeterutca 2014.10.09. 19:17:53

Kedves Tamás!

Van egy új témám, az SRB Ökotárs-ügyi levele, amiről szeretném hallani a véleményedet, mivel fenekestül megváltoztathatja a pártod civilekhez való viszonyát.

Továbbra is hiányolom, hogy elengedted a tavasszal általad szóvá tett ügyet, a kerületi közösségi kert egyértelműen pártcélra, a Fidesz-kampányt a választás napján segítő stbá etetésére való használatát. Nyáron leveleztünk ebben az ügyben, akkor úgy emlékszem, azt írtad, szerinted ez nem sért jogot. Szerintem igen, és nagyon gáz, hogy leálltál róla, amit akkor sem engedhetnél meg, ha nem lenne a Fidesz-többségtől függő tanácsadói szerződésed, viszont van.

Nem kampányügy, nevetséges is lenne, de várom a válaszod türelmesen, az előbbire tavasz óta, a másikra mostantól.

vajdapeterutca 2014.10.09. 19:18:49

A címben a polgármester neve helyesen: Kocsis

jt · http://jakabfytamas.blog.hu 2014.10.09. 22:45:56

Kedves @vajdapeterutca:

Én speciel nem értek egyet srb véleményével, ami egyébként nem pártálláspont. Egységesen kell kiállni az Ökotárs indokolatlan üldözése ellen, hogy nem lehessen például a diáktüntetésekhez hasonló módon leszalámizni a zöld szervezeteket. De ugye ez is csak magánvélemény.

A választási gulyással kapcsolatban is van további fejlemény, itt: onkormanyzati.tv/index.php?id=20&viewMode=video&contentid=20140827135048066&pos=0&type=1&w=530&h=330&pos=12414
A nyári dologra meg épp ezzel ellentétesen emlékszem, szerintem sem jogszerű. Most viszont "hivatalos" magyarázatot hallottunk, ami bicskanyitogató, de legalább valami...

Az elgépelést javítottam a címben, köszönöm.

vajdapeterutca 2014.10.09. 22:48:16

@jt: Köszönöm a véleményt és a hírt! Várom majd a további fejleményeket!

vajdapeterutca 2014.10.09. 23:32:20

@jt:

Tamás, megnéztem a videót, és elolvastam a jegyzőkönyvet. Érdekes kis különbségek vannak a kettő között, amelyek elfedik, hogy a polgármester hogyan próbálja jópofáskodással elütni a jogsértést.

Vettem, hogy Kaiser képviselő azt állítja, hogy a polgárőröknek és az éppen arra sétáló kerületi lakóknak főztek. A kerületi Fidesz honlapja viszont azt állította, hogy a Fidesz-kampánystábnak főztek, az egész tudósítás a kampánystáb és a jelölt napját mutatta be. A közölt képeken nem látszottak polgárőrök Kaiser Józsefen és Gondos Juditon kívül (bár persze nem kétlem, hogy valamikor ők is kaptak enni). Igaz, az első testületi hozzászólásod után a posztot törölték a Fidesz-oldaláról. Én viszont a választás estéjén készítettem róla képernyőmentést, mert sejtettem, hogy le fogják tagadni, és el is küldtem neked, amikor nyáron számonkértelek a puhaságodért.

Kételyed merült fel a Fidesz-facebook kifotózott szövegének és képeinek eredetiségét illetően? Vagy mi okod volt, hogy ezt a döntő tényezőt a hozzászólásodban nem láttad szükségesnek elmondani? Vagyis miért hagytad, hogy a polgármester és a képviselő letagadja a jogsértést?

vajdapeterutca 2014.11.12. 06:59:19

@jt:

Tamás, megint a választási gulyás. Eltelt egy hónap, semmi hír további intézkedésedről. Az érveimet, bizonyítékaimat világosan eléd tártam, de meglepne, ha magadtól nem tudnád ugyanezt. Az ügy elmaszatolása Kaiser József és Kocsis Máté részéről is, és sajnos a te részedről is látszik. Nekem ez a tesztje annak, hogy a tanácsadói megbízásodat követően, a többség egyes embereit_egzisztenciálisan_érintő ügyekben - mert ez a nyilvánvaló hazugság az - meddig mész el.

A másik, kevésbé megfogható kritikám a munkád elbürokratizálódása az előző ciklus második felében. Megszűnt az interaktivitás, megszűntek a kísérletek, hogy bevonjátok a kerületieket az ügyekbe. Lényegében két bürokratából állt a helyi párt, akik a testületnek és a bizottságoknak játszottak. A jegyzőkönyvek és az elmondások szerint (mivel ugye a bizottságokban történteknek még kevesebb a nyilvánossága) színvonalasan, de a hivatal világán kívül hatástalanul. Végső soron a bürokratává válásod is érdeke a többségi döntéshozónak, mivel így kevésbé van nyomás alatt, hogy a kritikádat megfogadja-e, házon belül marad.

Nem mentség, de magyarázat, hogy az MSZP, mint összetöpörödőben és kihalóban lévő egykori mammut, és a kerületben szervezetileg ellentmondásos jelenségeket produkáló Jobbik ugyanígy bürokratizálódik. Ami aztán csökkenti annak jelentőségét is, hogy a három vezető-képviselő képességeiben és szorgalmában különbségek vannak. "Öreg, bevált, kiismerhető ellenzékiek" lettetek mindhárman, jó érzés?

Ide másolok egy részletet a Vágó Gábor érdekes interjújából:

"- Mik voltak a hibák?
- Mindenkinél más és más, de kezdeném az LMP-vel, mert az is a civil mozgalmakból nőtt ki. Rendszerkonformmá vált a parlamenten belül, a szakadás sem tett jót neki, de nem ez volt vele a legnagyobb baj.
- Hogy érti, hogy rendszerkonform? Hiszen igyekezett távolságot tartani a baloldaltól is, ráadásul kormányon sem voltak még.
- Úgy értem, hogy az LMP beleült a politikai rendszerbe, és nem tudott kijönni abból a minipárti státuszból, amibe került. Nem hozott új nyelvezetet, nem újította meg a politikát, bár vannak eredményei. Például az, hogy a korrupciós tematika bekerült a közbeszédbe."
index.hu/belfold/2014/11/11/vago_gabor_interju/

vajdapeterutca 2014.11.16. 16:55:21

Az jó hír viszont, hogy október 1-től lemondtál arról, hogy az új - immár 10 fős - tanácsadó testületben tegyél úgy, mintha az plusz munka lenne.

Annál inkább érdekelt lehetsz viszont, mint okos és aktív képviselő, hogy szóvátedd a rendszerhibát: a többség bármikor visszavonható döntésével kétszer annyi lehet a fizetése annak a választott képviselőnek, aki jól viselkedik. A megkívánt "plusz munka" minősége pedig látszik a jegyzőkönyvekben.

jt · http://jakabfytamas.blog.hu 2014.11.17. 23:23:36

Akkor sorjában:
1. A választási gulyást és az általad nem "ütött", de számomra nem kevésbé fontos közpénzből Vas-kampánnyá tett Rezső téri rendezvényt és hatását a választási eredményekre nem lehet semmissé tenni. Én voltam az, aki ezeket nyilvánosság elé tárta. Ezen túl viszont nehéz lépni, egy feljelentéshez legalább valamilyen törvénysértés alapos gyanúja dukál.
2. Előző ciklus második fele: ez tényleg nem nagyon megfogható. Nyilván sok múlott kulcsemberek kiesésén, vagy a fontos előterjesztések helyszíni kiosztásán is. De nem hiszem, hogy nyugdíjas ellenzék lennék, akkor egyáltalán nem lett volna Rezső tér, választási gulyás, Józsefvárosi pályaudvar ügy. Meg még az a pár, ami tarsolyban van, és nemsokára előkerül.
3. A tanácsadó testülettel kapcsolatban nekem az az elvárásom, hogy a tiszteletdíj minimálisra vagy nullára csökkenjen az alapdíj változása miatt. Csakúgy, mint pl a társasházi pályázatokat elbíráló munkacsoport és a környezetvédelmi munkacsoport nulla forintja. Sajnálatosan azonban a testület az erről való döntést az elmúlt ülésen (tiltakozásom közepette és szavazatom ellenére) a polgármesterhez helyezte az új SZMSZ-ben. Még egy kis ideig türelmes leszek ebben, hátha csak lassan őrölnek a malmok

vajdapeterutca 2014.11.18. 01:57:36

@jt:

Köszönöm!

1.

Szerintem ez nem a választási eredmény miatt érdekes egyáltalán, hanem a kultúra miatt. Konkrétabban, hogy a polgármester, a polgárőr, a köztisztviselő féljen a pártra költeni az állami pénzt, és féljen hazudni.

Nagyon meg lennék lepve, ha nem lenne arra jogszabály, hogy az állami vagyont nem lehet pártcélra használni. És nem csak azért nem jön elő, mert teljesen fásultak vagyunk, hanem mert van a felelősöknek van annyi eszük, hogy azt mondják, ez nem pártcél, hanem állami cél. Kivéve a józsefvárosi Fidesz-szervezetet, amely kitette a honlapjára, hogy a közösségi kertben etette a kampányát.

Ráadásul nem is csak a képernyőmentésből látszik ez, tévedtem, nem vették le, itt van:
www.facebook.com/fidesz8/posts/811771662183832
A nyitólapon a magyarázat, ami szerintem önfeljelentés, album nyílik, ott lesznek a képek.

A kampánystábból Boroznaki Árpádot ismerem fel, ő most lett bizottsági tag. Talán az alacsony, középen álló asszony is azonos a Gondos Judit nyári kampányának több képén látható aktivistával. Persze Kaiser József és Gondos Judit, ők akkor csak mint polgárőrök. (Illetve Gondos Juditról akkor még azt sem árulták el, hogy polgárőr, közel volt a Kék Pont tüntetés, ahol Gondos Juditot igyekeztek úgy beállítani, mint akinek senkihez semmi köze, persze aki ott volt, látta, hogy ez nem igaz.)

Kaiser József pedig volt olyan kedves, nyár végén, mikor bevitted a kérdést újra, mikrofonba-jegyzőkönyvbe hazudni, miszerint kerületi polgárokat etettek. Kocsis Máté pedig, aki bizonyára tud az ügyről - vagy ha nem, az a baj - másodszor is próbált lekeverni téged.

Szóval én nézném azt a törvénysértést.

Révész Márta is talált egyet, képviselői neveket viselő dobozhegyeket a Kesztyűgyárban, le is fényképezte kívülről, közzétették a blogjukon. Csak aztán megriadt a saját merészségétől, és nem kért közös, hivatalos jegyzőkönyvezést és megtekintést. Ő onnantól tűnt el a nyilvánosságból, Komássy Ákos pedig elmaszatolta az ügyet. Ha végigviszik, jogos igény lett volna a Kovács Barbara menesztését követelni, vagy azét, aki rákényszerítette, hogy a Kesztyűgyárban tartson vélhetően kampányanyagokat. Amit könnyű lett volna bizonyítani, ha Révész Márta jegyzőt, sajtót hív. Csak hát Kovács Barbara a Komássy Ákos és a Révész Márta főnöke a kesztyűgyári TT-ben. Csak hagyták, hogy célozgassanak a fb-on kampányanyagokra.

2.

Egyáltalán nem vagy nyugdíjas ellenzék, csak be vagy zárva a hivatalba. Jelezheted a többségnek a hibákat, amivel ők azt kezdenek, amit akarnak. Ez intellektuálisan teljesítmény, hasznos is, ha jónak látják használni, de lehet, hogy nem túl inspiráló. Pláne ha a pénz sem túl sok... Szerintem az a kérdés, mitől lenne a pártod helyben mondjuk kétszer olyan népszerű, mint most. Nem beszélve arról, hogy együtt vagy másokkal mutatkozna-e kormányképesnek. Hogy van-e olyan három téma és mondás, amit csak neked/nektek hisznek el. Ez tulajdonképpen fontosabb is volna, minthogy észrevedd a hibákat a költségvetésben.

3.

Erre nem gondoltam, én a normatív béremelés híve vagyok. De többen mondták, hogy ez káros, mert nem javítja a szelekciót és a szorgalmat. Vagyis hogy akkor "okoznak a legkisebb kárt" a képviselők, ha minél olcsóbban szavazzák meg a polgármester előterjesztéseit.

Nem tudom. Mindenesetre az embereket szerintem érdekli, hogy egy helyi politikus 230, 430, 480 ezer Ft-ért mit csinál. És lehet az a három mondás egyike, hogy te/ti erről mit gondolsz/-tok.

Ráadásul most ugye érdekes helyzet van, a Kesztyűgyár TT-ben két obsitos (RévészM, DénesM), alapdíjat kap GondosJ, az öt ellenzékiből két tanácsadó van, PintérA +200, KomássyÁ +250 fizetéssel. A nem kesztyűgyáriak fizetésére nem emlékszem, de kb. ennyi lehet, talán te derítetted ki. Ezek érdekes helyzetek arra, hogy a szereplők pozicionálják magukat a témában, és egymáshoz képest is.
süti beállítások módosítása