HTML

Bemutatkozás

jakabfy.jpg

Zöld közszereplő, korábbi önkormányzati képviselő Józsefvárosban (2010-2019, LMP), Józsefváros és Ferencváros külső részének országgyűlési képviselőjelöltje (2014 és 2018). Szakpolitikai területek: gazdaság, közlekedés, energiapolitika.

Azért küzdök, hogy közös erőforrásainkat közös fenntartható jövőnk megalapozására fordítsuk, ne magánzsebekbe tömjük, és ezzel további százezreknek adunk munkát, és megélhetést.

Friss topikok

Címkék

Kamu közbeszerzéssel gyermekeink egészségéért

2015.10.28. 17:09 jt

Az utóbbi testületi ülésen volt egy előterjesztés, amely a közétkeztetés beszerzési árainak korrekciójáról szólt, hogy az az EMMI által módosított követelményeket is teljesítse ("menzareform"). Ez az ebédeknél 0-26%-os, míg a tízóraiknál és uzsonnáknál akár 100-200%-os áremelkedést jelent korcsoporttól is függően, a négy éves futamidő alatt egymilliárd 111 millió forint többletköltséget okozva az önkormányzatnak (amelyet egyébként továbbhárítani senki sem szándékozott).

A vonatkozó EMMI rendeletet 2014. április 30-án lett kihirdetve, majd pár köztes módosítás után végül 2015. szeptember 1-jén lépett hatályba.

Józsefváros 2015. március 25-én írt ki közbeszerzési eljárást, az eredmény tekintetésben végleges döntést hozott július 31-én azzal, hogy az új szolgáltató szeptember 1-jén kezd.

Összefoglalva a szeptembertől hatályos EMMI rendelet lényegében már a kiíráskor ismert volt, két apró, nem túl releváns módosítás pedig az eljárás alatt lett ismert. És itt van egy kis bökkenő: mi ugyanis az akkor hatályos szabályok alapján írtuk ki és értékeltük a közbeszerzési eljárást, amely alapján a vállalkozónak soha nem kell teljesítenie. Holott a szeptembertől életbe lépő változások mind a kiíró, mind a pályázó PENSIO kft előtt ismertek voltak.

Azaz: teljesen irreleváns adatok alapján írtuk ki a közbeszerzést, teljesen irreleváns adatok alapján értékeltük ki a közbeszerzést, és a győztes áremelési javaslatát októberben nem vitatjuk. A vállalkozó NULLA darab adagot szállított le a mi általunk kiírt paraméterek szerint, így tulajdonképpen egy fiktív árral nyerte meg a közbeszerzést. Majd most az új áraikat akarják érvényesíteni négy évre, mi meg kritika és versenyhelyzet nélkül elfogadjuk azokat.

Ha hiszik, ha nem, minden fent vázolt lépés törvényes volt (ez minősíti törvényeinket is egyébként). Én azért kidolgoztam és a nagyméltóságú testület elé terjesztettem egy javaslatot, hogy vágjuk át a gordiuszi csomót, hogy négy évig ne bemondásra kialakított árban vásároljuk az ételt:
Az EMMI rendelet változására történő hivatkozással az áremelés csak közös megegyezéssel léphet hatályba a szerződés szerint. Ehhez képest mi a vállalkozó javaslatát kritika nélkül átvesszük. Azt javasoltam, utasítsuk el az áremelést, ekkor a vállalkozó jó eséllyel felmondja a szerződést, és így lehetőségünk lesz egy olyan közbeszerzést kiírni, ahol a pályázókat ténylegesen a teljesíteni szükséges paraméterek alapján tudjuk értékelni. Hogy az átmenetet biztosíthassuk, és ne lehessen probléma az ellátással, azt javasoltam, hogy az áremelést elutasítva kezdeményezzünk közös megegyezéssel történő szerződésmódosítást, amelyben az új árakat csak pár (4-6) hónapra fogadjuk el, amíg az új közbeszerzési eljárás lefut.

Kaiser képviselő úrnak ezt nem sikerült megérteni, így indítványozta, hogy hagyjuk "fegyelmen kívül" az "agyszüleményeimet". Kocsis Máté ugyanerre a következő szavakat használta "Jakabfy képviselő úr egy adott esetben értelmezhető módosító indítványt tett", ennek ellenére a képviselők többsége arra szavazott, hogy a módosító javaslatomról ne is döntsenek. Megnézni itt lehet:

(kép innen)

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jakabfytamas.blog.hu/api/trackback/id/tr688029438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KGeri 2015.10.29. 09:51:58

Szia!

Abban a tekintetben tévedsz, hogy törvényes lenne. A szerződésmódosítást a Kbt. elég szigorúan szabályozza, és csak olyan esetben engedi az értékelés alapjául szolgáló szerződéses feltételeket módosítani (értsd: ár), amely nem csorbítja a szerződés egyensúlyát. Az eset minden részletének ismerete nélkül szerintem ez nem jogszerű és a KDB-hez lehet fordulni ilyen módosítás esetén.

jt · http://jakabfytamas.blog.hu 2015.10.29. 11:56:31

@KGeri: Ez érdekes, ki fogom keresni. Viszont az eljárás után kötött szerződésben is viszonylag részletesen szabályozták, hogy lehet módosítani az árat. Persze a törvény erősebb... Megnézem, mielőtt az is hatályát veszti.

KGeri 2015.10.29. 12:00:28

Az már nem veszti hatályát, mert az alapján kötötték a szerződést, akkor az is lesz a hatályos a szerződésre.
süti beállítások módosítása