HTML

Bemutatkozás

jakabfy.jpg

Zöld közszereplő, korábbi önkormányzati képviselő Józsefvárosban (2010-2019, LMP), Józsefváros és Ferencváros külső részének országgyűlési képviselőjelöltje (2014 és 2018). Szakpolitikai területek: gazdaság, közlekedés, energiapolitika.

Azért küzdök, hogy közös erőforrásainkat közös fenntartható jövőnk megalapozására fordítsuk, ne magánzsebekbe tömjük, és ezzel további százezreknek adunk munkát, és megélhetést.

Friss topikok

Címkék

Újabb palota eladva offshore-ba

2015.12.04. 11:09 jt

Tegnap egy nagyon régi, és legalább ugyanilyen nagyon gyanús önkormányzati ügyről döntöttek a képviselők.

2006 óta húzódik a Trefort utca 3-5 alatti Hunyady palota eladása az önkormányzat akkori MSZP-SZDSZ-es vezetés utolsó hónapjaiban hozott döntés következményeként. A döntés arról szólt, hogy a palotában működő egészségcentrumot olyan módon költöztetik ki, hogy egy befektető kiköltözteti a lakókat egy Rökk Szilárd utcai házból, lebontja azt, majd ott egy több funkciós épületet épít, amelynek felső szintjeivel szabadon rendelkezik, az alsó szintekre pedig beköltözik az egészségcentrum. A pályázat nyertese, így a projekt befektetője a Georosco Hotel kft lett.

Azonban napokkal a szerződés megkötése után a  Georosco kft offshore-rá változott, először a REI Real Estate Invest kft-n keresztül, majd 2010-től a ciprusi illetőségű Circlepoint Enterprises ldt cég tulajdonába került. Mindezek miatt a nyilvánosság előtt rejtve maradhatott, ki az az ember, aki kapun belülre került, illetve az is lehetségessé vált, hogy a cég mögött egymást cserélgessék az oligarchák.

A fideszessé változott önkormányzat pedig folyamatosan átalakította a koncepciót: először egy másik utcába tették át a helyszínt, majd a meglevő Józsefvárosi Egészségügyi Szolgálat épületének (közkeletűen az utcájáról elnevezve: az Auróra) felújítására szánta a Georosco által fizetendő összeget.

Ezzel párhuzamosan a Georosco kibérelhette a Trefort épületet, ebből a szempontból is kapun belülre került.

Négy évig, nagyjából az előző ciklusban nem történt semmi említésre méltó, az alpolgármester azt állítja, hogy ezalatt keményen alkudoztak az önkormányzat érdekében. Erről beszámolót nem adtak, pedig még érdeklődtem is képviselői kérdés formájában. Majd 2014. elején megkaptuk a jó hírt -ekkor még a Treforttól látszólag függetlenül-, hogy az EU támogatja az Auróra felújítását kb 1 milliárd forint értékben. Hosszú huzavona után a közbeszerzési eljárás nyertesét 2014. végén, a két ünnep közé összehívott rendkívüli bizottsági ülésen hirdették ki, az EU-Line zrt vezette konzorciumot. A becsült érték 770 millió+ÁFA volt, az EU-Line 997 millió+ÁFA összegű ajánlatával nyert. Az áfával együtt kb 285 milliós differenciát a 2014. évi központi költségvetés maradványából a kormányzat pótolta. Arról azóta sem szól a fáma, vajon mi került az előzetesen becsültnél 30%-kal több pénzbe.

Az EU-Line-ról ekkor már sok mindent lehetett tudni: bár csak pár éve alapították, rendszeresen dolgoztak egyre nagyobb értékű megrendeléseken a Rogán-féle belvárosi önkormányzatnak. Az utóbbi években térkővel telerakott Belváros komoly részét rakta le a Borzován János, egy jól rejtőzködő oligarcha érdekkörébe sorolt cég, akinek az ajtaján néha a nyomozók és az EU csalás ellenes hivatala, az OLAF emberei is kopogtattak. A 22 alkalmazottal működő cég a munkák masszív többségét kiszervezte

A mai ülésen Kocsis Máté Polgármester Úr sem látta az összefüggést a Trefort 3-5 pályázat és az Auróra felújítása között, így ezt sokrétűen megvilágítottam: egyrészt a kiírással lehetetlenné vált, hogy a Georosco újítsa fel az Aurórát, másrészt Borzován több cége is a Trefortban székel, harmadrészt a felújításban győztes konzorcium vezetője, az EU-Line zrt egy uruguayi egészségügyi intézmény felújítását adta meg referenciaként, amelyet fővállalkozóként a BAU RSl nevű cég igazolt le. Ennek a cégnek a székhelye megegyezik Borzován uruguayi lakcímével. Érdekes mellékszál, hogy az uruguayi több száz millióért felújított egészségügyi intézménynek internetes jelenléte nincs.

Miután az EU-Line 2015 januárban nekilátott az Auróra felújításának, a Georosco márciusban gazdát cserélt. Két tulajdonosa lett, a BAU RSl, és az EU-Line. A kör bezárult, a Borzován-kör a közbeszerzés megnyerésével abba a kényelmes helyzetbe került, hogy EU-s pénzekből újíthatta meg az Aurórát a becsült értéknél jóval több pénzért, míg a másik oldalról az önkormányzat felé tett vállalását (az önkormányzat érdekkörében felmerült okok miatt) nem tudta megvalósítani, hiszen a projekt EU-s pénzből elindult. Ezáltal az önkormányzat abba a kényszerhelyzetbe manőverezte magát, hogy kénytelen legyen kiszállni a Georosco szerződésből. A bérleti díjat nem fizető Georosco-t nem tették ki a Trefortból, ahol állagmegóvó munkálatokat végzett, és ezeket beszámították a bérleti díjba, de ennek ellenére is óriási, mostanra több tízmilliós tartozása keletkezett. Majd végül szeptemberben a Trefort eladását egy olyan konstrukcióban hirdette meg az önkormányzat, hogy a Georosco elővásárlási jogot kapott.

Az immár elővételi joggal felruházott Georosco a pályázatot simán nyerte a 650 milliós kikiáltási áron, nem vállalta be más a pályázással együtt járó 65 milliós biztosíték letételét, hisz az elővételi jogosult a palotát ugyanannyiért elvihette volna, amennyit ő kínál.

Természetesen az uruguayi cég tulajdonosai nem deríthetők ki egykönnyen, az ország nem az átláthatóságáról híres, sőt egyesek adóparadicsomként is emlegetik. Ennek ellenére az önkormányzat mégis a nemzeti vagyontörvény szerint átlátható szervezetnek fogadta el a Georosco-t, az adásvétel aláírásának várhatóan nem lesz akadálya. Az adásvételt az ellenzék részéről csak az MSZP képviselője szavazta meg.

 

A cikk egyes állításai a következő oknyomozó cikkekből származnak, köszönet ezek szerzőinek:
Magyar Narancs: Józsefvárosi Palotás
Magyar Narancs: Egy szív, egy cég
Direkt 36: Egy rejtélyes vállalkozó: milliárdos állami munkákat kap a cége, ő mégis egy hotelben dolgozik
Direkt 36: Jó éve volt a belvárosban feltört rejtélyes vállalkozónak
Direkt 36: Titokzatos korrupciós nyomozás kísérti a belvárost: most kiderül mi is történt

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jakabfytamas.blog.hu/api/trackback/id/tr448136936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kelly és a szexi dög 2015.12.04. 22:24:58

Jobb lett volna ha az Altus veszi meg?

jt · http://jakabfytamas.blog.hu 2015.12.04. 23:21:46

@Kelly és a szexi dög: Nem hát! A pártok, oligarchák és offshore lovagok ne legyeskedjenek a közvagyon körül! Pláne ne elővásárlási joggal.

czjanos 2015.12.05. 07:04:26

A sok bába közt elvész a Hunyady palota (is).

2015.12.05. 09:28:52

Nálunk a közvagyon azt jelenti:: aki kapja marja..!!
süti beállítások módosítása