HTML

Bemutatkozás

jakabfy.jpg

Zöld közszereplő, korábbi önkormányzati képviselő Józsefvárosban (2010-2019, LMP), Józsefváros és Ferencváros külső részének országgyűlési képviselőjelöltje (2014 és 2018). Szakpolitikai területek: gazdaság, közlekedés, energiapolitika.

Azért küzdök, hogy közös erőforrásainkat közös fenntartható jövőnk megalapozására fordítsuk, ne magánzsebekbe tömjük, és ezzel további százezreknek adunk munkát, és megélhetést.

Friss topikok

Címkék

Hogy is állunk Kocsis Máté házával?

2019.11.21. 09:44 jt

A napokban nyilvánosságra kerültek részinformációk Kocsis Máté új tisztviselőtelepi házáról. Ezeket most továbbiakkal egészítem ki.

A Citromdíj

Józsefváros Önkormányzata 2018 nyarán egy műemléki környezetben álló ház lebontásáért citromdíjat kapott az ICOMOS nemzetközi műemlékvédelmi szervezettől. Nem nehéz kitalálni, ez az a ház, amit a Kocsis család bontott le, majd épített fel. A dokumentum szerint a bontás a műemlékvédelem értesítése nélkül történt.

Emiatt tavaly ősszel képviselői kérdést tettem fel Sára Botond akkori polgármesternek, tudakolva, hogy mi Józsefváros hivatalos álláspontja erről a díjról, és az azt kiváltó építkezésről. Jogszabályi kötelezettsége lett volna négy héten belül válaszolni, de ezt több, mint egy évig, kétszeri írásbeli sürgetésemre sem tette meg a múlt havi választásokig, mandátumom lejártáig (a választáson nem indultam). Úgy gondolom, hogy a kerület új vezetésének is szükséges foglalkozni az üggyel, a választ meg kell adni, az örökölt folyamatos és nyílt jogszabálysértést fel kell oldani.

Részlet az ICOMOS Citromdíj dokumentációjából

Vajon hogy lehetett megkerülni a műemlékvédelmet?

Bár Józsefváros véleményét nem tudtam meg, de nyilvános adatokból kiderült, hogy a telken végzett tevékenység végig lakóépület bővítés volt, tehát a valóságban lezajlott bontást és az új ház építését külön nem engedélyeztették. Nyilvánvaló továbbá, hogy sem a bontás, sem az építés engedélyezése nem futhatott volna végig a hatósági rendszeren a műemlékvédelem bevonása nélkül. Hogy a műemlékvédelem kihagyásának a jogi kiskapuja fennállt-e, további vizsgálattal kiderítendő. Ami azonban nem kétséges, hogy a műemléki környezetről a tulajdonosnak tudnia kellett, valamiért mégis olyan eljárást vitt végig, amelyben kihagyta a műemléki hatóságot. Egy lokálpatrióta országgyűlési képviselőtől illetve családjától ez meglehetősen furcsa magatartás.

És hol volt a tervező?

Alappal feltételezhető, hogy a felújítás során bekövetkezett egy olyan esemény, vagy kialakult egy olyan állapot, hogy a házat bontani kellett. Ekkor azonban nem az történt, hogy a házat az eredeti tervek szerint újjáépítették a megtervezett bővítéssel együtt, pedig ez feltételezhetően a műemlékvédelmen is átment volna. Hanem inkább újratervezték az alapoktól. Ennek bizonyítéka a bontás után felépült ház eredetitől különböző struktúrája, pinceszintje, portálbeosztása, ezeket a citromdíj dokumentációja is említi. Szükség volt tehát egy áttervezésre (jelzem, hogy a műemléki környezetről a tervezőnek is tudnia kellett), ennek jogszerűsége szintén vizsgálandó.

Milyen eljárás az ilyen?

Beszédes, hogy „Veszélyhelyzet esetén építési tevékenység tudomásulvételi eljárás”-t csak 2019. júniusában indítottak, a bontás után kb két évvel, és a kész ház használatbavételére szolgáló hatósági eljárás elindítása után két hónappal. Ekkor Kocsis Máté már több, mint fél éve a házba volt bejelentve, és csaknem fél éve társtulajdonos is volt már. Bár Kocsis Máté lakcíme már csaknem egy éve ott van, a használatbavételhez a végleges engedélyt Képviselő Úr a múlt hét péntekén kapta meg, amelyhez ezúton gratulálunk. A műemléki környezetben rendezett rombolásához viszont nem.

Összefoglalva Józsefváros országgyűlési képviselője nem csak saját jó hírével játszik, mint például a helikopterező Rogán, a bűnszervezet irányításával vádolt Simonka, „Voldemort” Mengyi, vagy hasonló módon polgármesterként „vak komondor” Balogh, vagy maga Borkai, hanem minősített eset: szándékoltan vagy véletlenül a saját körzete településének a rossz hírét is kelti országosan, sőt az országhatáron túl is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jakabfytamas.blog.hu/api/trackback/id/tr3315317688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása