HTML

Bemutatkozás

jakabfy_02.jpg

Jakabfy Tamás vagyok, az LMP korábbi önkormányzati képviselője Józsefvárosban (2010-2019), Józsefváros és Ferencváros külső részének országgyűlési képviselőjelöltje (2014 és 2018), gazdasági, közlekedési szakpolitikusa.

Azért küzdök, hogy egy tisztességes országgá váljunk, ahol nincsenek pártokhoz kötődő botrányok, mert a pártok nem lopják a közpénzt, nincs kiváltságos osztály, és nem csalják el az adót. Ahol az erőforrásainkat közös fenntartható jövőnk megalapozására fordítjuk, nem magánzsebekbe tömjük, és ezzel további százezreknek adunk munkát, és megélhetést.

lmp_logo.jpg

Friss topikok

Címkék

Fáj? Trianon?

2020.06.02. 22:56 jt

 „Magyar az, akinek fáj Trianon” tartja a néplélekbe mélyen beleivódott mondás. Nincs olyan magyar ember, aki ne találkozott volna vele. Pedig egy nagy hazugságról van szó.

Hogy miért is? Mert ti, aki ezt használjátok, ítéletet mondtok olyanok magyarságáról is, akik magyarságához semmi közötök nincsen! Nincs közötök a nyugatra távozott, magyar gyerekeket nyugaton nevelő, a pocsék minőségű magyar közbeszédtől évtizede hallani sem akaró magyarok magyarságához, nincs közötök a magyarországi kisebbségek magyarságához, nincs közötök azoknak a magyarságához, aki szerint annyi idő eltelt már, hogy Trianon kérdése már nem számít, és azoknak a magyarságához sem, akik szerint Trianon a nemzet büntetése háborús bűneiért. Egyszerűen nem ti mondjátok meg, hogy ki a magyar.

Ők mindannyian a nemzet, a Magyar Nemzet részei. Ha tetszik nektek, ha nem. Nemzetalkótók a magyar zsidók, magyar cigányok, magyar liberálisok, magyar ateisták, magyar kommunisták, magyar zöldek, a közpénz-milliárdokkal kitömött magyar oligarchák, magyar fasiszták, a magyar buzik, de még a magyar bűnözők is, a magyar ufóhívőkről és az utcán csövező magyar hajléktalanokról nem is beszélve. Az a magyar is magyar, akit történetesen utáltok.

Eltelt csaknem száz év. Megérett már az idő, hogy a nemzet és a magyarság fogalmát elkezdjük úgy használni, hogy elkerüljük a kirekesztést, a Magyar Nemzet elaprózását, ha tetszik, belső leszalámizását. Eltekinthetnénk végre a kisebbségi magyarok magyarságának többségi magyarok általi méricskélésétől és fitymálásától, hiszen ez a közös Magyar Nemzet erejét gyengíti.

Mi, magyarok, a gyengékkel egységben vagyunk a legerősebbek, a határon túliakkal vagyunk teljesek, és a politika teljes spektrumán, közepén, balra és jobbra szét vagyunk szórva, mint minden más nemzet. Történelmünk közös, csakúgy, mint múltunk sikerei, győzelmei, kudarcai, szenvedései, véráldozatai. Mindannyiunké, kisajátíthatatlanul.

És nekem? Nekem fáj. Trianon. De nem ezért vagyok magyar. És nem is ezáltal akarok magyar lenni.

 

Az évforduló alkalmából szeretnék megosztani egy témába vágó, bár unortodox stílusú dalt a sajnos azóta már feloszlott Kozmosz együttestől, amely zseniális tömörséggel bontja ki, miért húzza a nemzetünk a rövidebbet, és amely átlendített már sok nehéz pillanaton.

 

(Ha már idáig elolvastad, pillants rá a Kutyapárt zseniális vizuális kritikájára is!)

7 komment

Eurovelo híd: én a szentendreiekkel vagyok

2020.03.10. 22:17 jt

Az utóbbi időben komoly vita bontakozott ki Szentendre új vezetése és az állami beruházó között az új Eurovelo híd helyéről. A város a délebbi, Postás strandra érkező hidat favorizálta, az állam pedig a városközpontba érkezőt. A vitába a városközpontba érkező verzió mellett a teljesség igénye nélkül Révész Máriusz, Vitézy Dávid, és a Magyar Kerékpárosklub (amelynek egyébként magam is tagja vagyok) is beszállt. Szentendre döntött, a Postás strandnál akarja a hidat, ami Vitézy szerint l-e-h-e-t-e-t-l-e-n, így nem lesz híd sehol.

No de kérem uraim, kicsit hátrább az agarakkal!

Tudjuk, hogy a nép döntött, annak ellenére is, hogy Önök már jó előre megzsarolták őket, hogy ha a Postás strandra szavaznak, akkor nem lesz híd. Nyilván belátják, hogy ez nem szép dolog, Önök is ki lennének akadva, ha mások csinálnák meg ezt Önökkel. Számháborúzni pedig nem érdemes az 55%-os eredmény láttán, hiszen ez egy kétharmad: a Fidesz egyszer sem kapott ennyit parlamenti választáson, mégis egyedül alkotmányozhatott. A beruházó által preferált belvárosban két egymáshoz közeli helyszín viszont együtt sem tudott feleennyit sem felmutatni.

Ebben a szituációban szerintem minden érintettnek kellő szerénységgel és visszafogottsággal illene abba az irányba haladni, amerre a népakarat mutat.

Már csak azért is, mert az "akkor dafke nem épül híd sehol sem" döntéssel épp azok a szigetmonostoriak járnak a legrosszabbul, ahol a Fidesz épp ugyanúgy 55%-ot kapott az őszi választáson, mint most Szentendrén a Postás strand.

Bár szándékot a korrekcióra jelenleg sajnos nem látok, az egyetlen megoldás mégis az volna, hogy ki kell lépni az eddigi keretek közül. Ami egyébként a Fidesznek nagyon jól szokott menni, csak akarat kérdése.

image.pngHíd a Postás strandra a vízkutak fölött és a hozzá vezető piros szaggatottal jelölt út Szigetmonostor településszerkezeti tervében. Az állam szerint ezt oda lehetett rajzolni, de megépíteni már nem lehet.

 

Milyen keretekből is kellene kilépni?

Hogy a Postás strandra érkező híd a vízbázis miatt lehetetlen. Valóban, az út kutak mellett, azok védőövezetében vezetne. Az ivóvíz potenciális szennyezése valóban nem tréfadolog. Azonban gondoljuk végig józan ésszel: egyrészt ezt a nagyjából 1km hosszú szakaszt kerítés közé lehet zárni, ami a kutakhoz való fizikai hozzáférést megakadályozza. Ha pedig a véletlen szennyezéstől félünk, akkor a szennyezett víz elvezetését a következő séma alapján lehetne megoldani, ami mindent elvezet az út területéről:

keresztmetszet.jpg

A kerékpárútra kerülő szennyezést a területről kivezető csatorna keresztmetszeti sémája

 Egyéb szándékos szennyezéstől, terrorakciótól tartani nem tűnik realisztikusnak. Legalább is érdemben nem teszi megközelíthetőbbé a területet a kerékpárút ahhoz képest, hogy manapság egy kereskedelmi forgalomban kapható drón rakományát bármely terrorista pillanatok alatt egyenesen a kutakra öntheti.

Továbbá máshol sem problémáznak ennyit a kérdésen: a Postástól légvonalban kevesebb, mint 3km-re délre, az Eurovelo Budapest felé menő szakasza éppen keresztülvágja a Szentendre Regionális Déli Vízbázis belső védőterületét, és karnyújtásnyira halad el a kutak mellett. Az egyetlen érdemi különbség, hogy ott nem Budapest ivóvizét nyerik ki, hanem az agglomerációét. De talán ugyanannyira kell védeni a kettőt, egyetértünk, igaz?

kutmellett.jpg
Kerékpárút az ivóvíz kutak tőszomszédságában Szentendrétől délre, a belső védőterületen is keresztülvágva (forrás: Google Maps)

Tehát közvetlenül ivóvíz kutak mellett mégis szabad kerékpárutat vezetni. Azaz tán nem is kellene olyan nagyon kilépni a keretekből? Legyen a híd a Postás strandnál!

2 komment

Hogy is állunk Kocsis Máté házával?

2019.11.21. 09:44 jt

A napokban nyilvánosságra kerültek részinformációk Kocsis Máté új tisztviselőtelepi házáról. Ezeket most továbbiakkal egészítem ki.

A Citromdíj

Józsefváros Önkormányzata 2018 nyarán egy műemléki környezetben álló ház lebontásáért citromdíjat kapott az ICOMOS nemzetközi műemlékvédelmi szervezettől. Nem nehéz kitalálni, ez az a ház, amit a Kocsis család bontott le, majd épített fel. A dokumentum szerint a bontás a műemlékvédelem értesítése nélkül történt.

Emiatt tavaly ősszel képviselői kérdést tettem fel Sára Botond akkori polgármesternek, tudakolva, hogy mi Józsefváros hivatalos álláspontja erről a díjról, és az azt kiváltó építkezésről. Jogszabályi kötelezettsége lett volna négy héten belül válaszolni, de ezt több, mint egy évig, kétszeri írásbeli sürgetésemre sem tette meg a múlt havi választásokig, mandátumom lejártáig (a választáson nem indultam). Úgy gondolom, hogy a kerület új vezetésének is szükséges foglalkozni az üggyel, a választ meg kell adni, az örökölt folyamatos és nyílt jogszabálysértést fel kell oldani.