HTML

Bemutatkozás

jakabfy.jpg

Zöld közszereplő, korábbi önkormányzati képviselő Józsefvárosban (2010-2019, LMP), Józsefváros és Ferencváros külső részének országgyűlési képviselőjelöltje (2014 és 2018). Szakpolitikai területek: gazdaság, közlekedés, energiapolitika.

Azért küzdök, hogy közös erőforrásainkat közös fenntartható jövőnk megalapozására fordítsuk, ne magánzsebekbe tömjük, és ezzel további százezreknek adunk munkát, és megélhetést.

Friss topikok

Címkék

Hetedik rész: Egészségügy, a permanens válságterület

2014.05.20. 20:31 jt

Az egészségügy utolsó évtizedei arról szóltak, hogy az intézmények az elégtelen finanszírozás miatt lepusztulnak és eladósodnak, majd az adósságokat az állam adókból konszolidálja, miközben a fiatal orvosok inkább külföldre mennek.

Sajnos nem lesz addig lényeges változás, amíg a rendszer működését a hálapénz olajozza, amíg hónapokkal későbbre adnak időpontot, amíg fél napokat kell sorbaállni egy vizsgálatra, és amíg például a szülészeknek előre meghirdetett tarifájuk van, és kabrióval járnak, miközben a műtőssegédjük a hónap végén már csak a maradék aprót számolgatva megy le a boltba.

Meg kell állítanunk azt, hogy az orvosok a hálapénzből éljenek, és legfőképpen azt, hogy ez ilyen szélsőségesen egyenlőtlenül oszoljon el!

A narancs és vörös kormányok folyamatosan vonják ki a pénzt az egészségügyből (is), az embereket folyamatosan a fizetős magánproxisok felé tolják az egyre romló állami ellátási színvonallal. Már azon keveseket, akik ezt meg tudják fizetni.

A bérrendezés alig látható, a rezidensi ösztöndíjak keveseknek segítenek kevés ideig. A fiatal orvosok külföldre áramlása megállíthatatlannak tűnik. Az alapellátás egy időzített bomba: már most is vannak üres praxisok, de a háziorvosok elöregedése kritikus. Kevesebb az utánpótlás, mint ahányan nyugdíjba mennek, sajnos a háziorvosoknál nem ritka, hogy valóban élethosszig dolgoznak.

Az LMP alternatív költségvetéseiben eddig minden évben az egészségügy finanszírozásának növelésére tett javaslatot. Jelentősen növelnénk az egészségmegőrzésre, betegségmegelőzésre szánt pénzt, és adókedvezményekkel vagy más módon javítanánk a hozzáférést az egészséges ételekhez, italokhoz, valamint radikálisan csökkentenénk a környezetszennyezést, ezzel a szervezetünkbe jutó mérgek mennyiségét.

(kép innen)

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jakabfytamas.blog.hu/api/trackback/id/tr906183785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

energiagorilla 2014.05.21. 10:02:41

"Meg kell állítanunk azt, hogy az orvosok a hálapénzből éljenek, és legfőképpen azt, hogy ez ilyen szélsőségesen egyenlőtlenül oszoljon el!" Ez a mondat hasonlóan ellentmondásos, mint az, hogy "Ebben az étteremben nagyon szar a kaja, és az adagok is kicsik." :)
Amúgy helyzetértékelésnek ez közepes, javaslatot meg nem látok benne.

eq2 2014.05.21. 11:06:51

Kedves Jakabfy úr!

Miután kiröhögtem magam a posztján (kínomban), engedje meg hogy továbbvigyem a hálapénz mint olaj gondolatmenetét. Ha úgy olajoznám a kocsim motorját, ahogy egy magyar orvos átlagban parát (paraszolvencia) kap, akkor az a motor beállna hazáig. A hálapénz, mint olyan mindig is szakterületfüggő volt az elmúlt 40-50 évben. Azaz még orvosok között sem egységes az eloszlása. Az orvosi bérekhez ezt mindig hozzákalkulálták. Lehet ez ellen lázadozni, mint a tanár ellen a suliban, de ha megnézzük az adott orvos fizetési csekkjét rájövünk mi motiválja. Ami a kabrió analógiát illeti külföldön is kint áll a kocsi csak ott nem kell "lopnia" az orvosnak. Előszeretetettel jönnek emberek ezzel a "nem adunk parát mert ott a fizetése és különben is" illetve az orvosi műhiba felelősségének idealista felfogásával. Az a baj, hogy a fizetés, a munkakörülmények és a megbecsülés "osztásakor" valahogy "elfelejtjük" őket. Nem fura? Ugye az esküjük miatt sztrájkolni meg nem tudnak... Amióta "mozgalommá" fajult a "nem adunk parát" még annyi sem jön ami mondhatni etikailag kifogásolhatatlan csak a megélhetést teszi tönkre. Ez is serkenti az orvosok kivándorlását. Ezért sokan vállalkozók lettek. A vállalkozó orvosok ugye nem kaptak a meghirdetett fizetésemelésekből sem. Ugye ezt valahogy "elfelejtette" megemlíteni a posztjában, ahogy a kormányzati sajtóból is hiányzik. Az hogy a vállalkozó orvosok hónapos késéssel kapnak bért egyedül a népszabadság merte megírni. Ennek ismeretében mit gondol az orvos és családja miből él meg? Nem egy orvos mondott fel emiatt vidéki kórházakban az elmúlt hetekben. Továbbmegyek a kórházak hatalmas tartozásokat halmoztak fel a gyógyszergyártók felé ami ideig-óráig tartható állapot. A bomba ketyeg a kérdés mindössze az időpont. Ami a várólistákat illeti mindössze a 100%-s kihasználtságnak köszönhetjük nagy részét. Ugye így gazdaságos ez... Az életek meg ezek szerint másodlagosak.

Sajnálom de fel kell hogy világosítsam de egy orvos nem fog könnyebben megélni, ha az emberek egészségesebben élnek. Ha az egészségügyről akarunk beszélni akkor azt jó lenne tisztességesen és következetesen végigvinni és nem odakeverni hasonló témákat. A cikk érdekes politikailag korrekt és tömör ámbátor bicskanyitogató az egészségügyben dolgozók számára. Az információkat első kézből kaptam lévén, hogy közvetlen családtagjaim dolgoznak vidéki kórházakban. Ezen okán maradnék inkognitóban és nem az én hanem az orvosok védelmében.
süti beállítások módosítása