HTML

Bemutatkozás

jakabfy.jpg

Zöld közszereplő, korábbi önkormányzati képviselő Józsefvárosban (2010-2019, LMP), Józsefváros és Ferencváros külső részének országgyűlési képviselőjelöltje (2014 és 2018). Szakpolitikai területek: gazdaság, közlekedés, energiapolitika.

Azért küzdök, hogy közös erőforrásainkat közös fenntartható jövőnk megalapozására fordítsuk, ne magánzsebekbe tömjük, és ezzel további százezreknek adunk munkát, és megélhetést.

Friss topikok

Címkék

Nyolcadik rész: innováció, a kitörési pont

2014.05.21. 08:38 jt

Évek óta folyik a médiából, hogy az innováció támogatása mennyire fontos. Így igaz. Gondoljunk csak bele, hogy a világ mely részén "laknak" a leginnovatívabb cégek, majd abba, hogy ez vajon a világ mennyire gazdag része? A tapasztalat azt mutatja, hogy az USA, Nyugat-Európa és Japán a világnak azon pontjai, ahol a nagy ötletek kifejlődnek, cégként naggyá nőnek, és letarolják a világpiacot találmányaikkal. Mindegy, hogy biotechnológiára, mobiltávközlésre, gyógyszergyártásra vagy internetre gondolunk, úgy tűnik, hogy minél innovatívabb egy ország, annál gazdagabb. Lépünk hát közéjük! Történelmileg megvan a magyarok kreativitása, támogassuk az itthonról induló vállalkozásokat!

Nagy eredményeket várhatunk az innovációk gyors alkalmazásától is. Lehetnénk például mintát egy "felhőbe költözött" államról, ahol gyakorlatilag nem kell hivatalokba járni, minden elintézhető az interneten. Vagy széles körűen adaptálhatnánk a távoktatást, vagy a legfejlettebb távközlési, kollaborációs technológiákat.

Nagyon fontos, hogy minden akadályt lebontsunk az innováció, és az innováció alkalmazása előtt! Most már minden modern szolgáltatás internetet igényel, a felhőben fut, és nyílt forráskódú rendszereket használ. Itthon ez még sokszor csak sci-fi kategória. Alaposan meg kell reformálni továbbá a szabadalmi rendszert, hiszen az csak a nagy cégek vadászterülete, arra használják, hogy sokszor egyértelmű eljárásokat védjenek le, majd jogászaik egymáson próbáljanak óriási összegeket bevasalni. Ezt sürgően meg kell szüntetnünk: a szabadalmi rendszernek fair-nek kell lenni a feltalálóval szemben is, de alapvetően a közösség javát kell szolgálnia! Nem lehet évtizedekre védettséget adni egy olyan "találmányért", amely egyébként józan ésszel bárki által megalkotható.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jakabfytamas.blog.hu/api/trackback/id/tr676183787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása