HTML

Bemutatkozás

jakabfy.jpg

Zöld közszereplő, korábbi önkormányzati képviselő Józsefvárosban (2010-2019, LMP), Józsefváros és Ferencváros külső részének országgyűlési képviselőjelöltje (2014 és 2018). Szakpolitikai területek: gazdaság, közlekedés, energiapolitika.

Azért küzdök, hogy közös erőforrásainkat közös fenntartható jövőnk megalapozására fordítsuk, ne magánzsebekbe tömjük, és ezzel további százezreknek adunk munkát, és megélhetést.

Friss topikok

Címkék

Negyedik rész: Működő közlekedési hálózatokat Kelet-Európában is!

2014.05.14. 15:19 jt

Nyugaton évtizedes hagyománya van annak, hogy drágább, de pontos, tiszta, gyakori és használható a tömegközlekedés. Keleten fordítva: olcsóbb, de koszos és pontatlan. A mai magyar vidéken lakók elvesztik mobilitásukat, és sokszor a kapcsolatot a világgal, valamint a munkalehetőséget is, legalább is akik nem engedhetik meg maguknak az autót. Rengeteget hallunk olyan falvakról, ahova naponta csak kétszer megy a busz, de annak olyan a menetrendje, hogy 8 órás munkába járásra alkalmatlan. Ellenben mindeközben az a busz egy másik településen akár fél napot is áll, ahelyett, hogy utasokat szállítana.


Meggyőződésem, hogy a vidék leszakadásának egyik nagyon fontos oka ez a helyzet. Amennyiben ezt felszámoljuk, és minden településről biztosítjuk a bejutást ún. integrált ütemes menetrend szerint legalább két óránként a régióközpontba, meg tudjuk fordítani a vidék elszigetelődését, és újra vonzóvá tudjuk tenni a vidéki életet.
Azt gondolom, hogy ez komoly többletköltségek nélkül kivitelezhető. Ugyanis az utóbbi kb 10 évben a vasút a fővonalain már részben bevezette az ütemes menetrendet, méghozzá a jelenlegi infrastruktúrán, és a jelenlegi járműállománnyal. Egyszerűen csökkenteni kellett az állásidőket, és feszesebbre kellett tervezni a menetrendet. A személyzet rendelkezésre áll, lényegében csak az energiaköltségek nőnek, de ezt bőven behozza, hogy az utasbarát menetrend miatt többen váltanak jegyet. ugyanezt ki kell terjeszteni a többi közlekedési ágra, főleg a Volán társaságokra Magyarországon. Svájcban, Hollandiában, Németországban már működik, nekünk és a többi kelet-európai országnak miért ne sikerülne?

(kép forrása)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jakabfytamas.blog.hu/api/trackback/id/tr186157689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása